2024.04.29, Hétfő
Huszadik alkalommal rendezik meg a bonyhádi népzenei találkozót
Illusztráció: Unsplash

Huszadik alkalommal rendezik meg a bonyhádi népzenei találkozót

mti

2023.10.03. 15:51

Huszadik alkalommal rendezik meg október 14-én és 15-én Bonyhádon a Halmos Béla Országos Népzenei Találkozót, amelyen az eddigi legtöbb résztvevő lép fel.

Hirdetés

A találkozóra százhúsz énekes, hangszeres produkcióval neveztek együttesek, szólisták gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában - mondta Juhász Józsa, a házigazda Vörösmarty Mihály Művelődési Központ igazgatója az MTI-nek.

A műsorban lesz szóló és csoportos ének, hagyományos vonós zenekarok mellett fellépnek cimbalommal, kobozzal, tekerőlanttal, furulyával, a magyar nyelvterület szinte összes néprajzi tájegységéből hangzik el népzene - tette hozzá

A zsűri - Juhász Katalin népdalénekes, Vizeli Balázs és Mohácsy Albert népzenész, Eredics Gábor, a Vujisics együttes vezetője - nívódíjjal, kiemelt nívódíjjal és oklevéllel értékeli az előadókat.

A találkozó első napján koncerten mutatja be új, Míg a világ című lemezét a Dűvő együttes, amely azután táncházban is zenél. A táncházat Kosnás Árpád vezeti, bukovinai táncok mellett az ismert táncházi slágerekre - mezőségi, kalotaszegi, széki táncokra - számíthat a közönség.

A program része Bükösdi Gábor bonyhádi festőművész kiállítása, aki nagyméretű, népzenei témájú alkotásait mutatja be a művelődési központban.

A találkozót, amelyet 40 éve hirdettek meg először, kétévente rendezi meg a bonyhádi intézmény, névadója, a 2013-ban elhunyt népzenész és népzenekutató, Halmos Béla egyik elindítója volt a rendezvénynek.