2024.04.27, Szombat
Székely, lengyel és román táncegyüttesek a Bukovinai Találkozások folklórfesztiválon
Fotó: 34. Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklór Fesztivál

Székely, lengyel és román táncegyüttesek a Bukovinai Találkozások folklórfesztiválon

MTI

2023.08.03. 10:23

Csaknem harminc, elsősorban székely hagyományőrző csoport, valamint egy-egy lengyel és román együttes részvételével rendezik meg a 34. Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklór Fesztivált augusztus 4. és 6. között Bonyhádon és a környező településeken.

Hirdetés

Az idei fesztiválon már az első napon gazdag színpadi műsor várja a közönséget Bonyhádon a Kaszinó-kertben, ahol tizenkét néptáncegyüttes lép fel - mondta Csibi Krisztina, a szervező Magyarság Háza igazgatója az MTI-nek.

A megnyitó előtt Keresztes Andor, a pécsi egyházmegye székely referense tart misét; lesz székely bál, székely konyha - juhtúrós puliszkával és angyalbögyörővel -, az Örökség sátorban az esemény mindkét napján kiállítás mutatja be a székely viseleteket és Sebestyén Antalt, Hadikfalva 150 éve született esperes-plébánosát.

A fesztiválra 17 hazai település bukovinai székely kulturális csoportjai, erdélyi együttesek, Somoska, Klézse és Külsőrekecsin csángó, a szerbiai Pancsova székely hagyományőrzői érkeznek. A program vendége lesz Romániából az Ansamblul Cetina Vama, a lengyelországi Boleslawiec járásból a Zespól Folklorystyczny Podgrodzianki együttes.

A leglátványosabb a szombati felvonulás lesz, amelyen a csoportok csaknem hatszáz viseletes tagja vesz részt Bonyhádon - mondta az igazgató. Hozzátette: vasárnap nyolc Tolna, Baranya és Bács-Kiskun vármegyei településen lesz "szomszédolás", Bonyhádvarasdon, Kétyen, Tevelen, Bátán, Garán, Cikón, Sombereken és Kakasdon is bemutatkoznak a fesztivál együttesei.

A Bukovinai Találkozásokat 1990 óta évente több helyszínen, a lengyelországi Jastrowiében, a romániai Hosszúmezőn (Campulung Moldovenesc), az ukrajnai Csernovicben és Bonyhádon rendezik meg. A fesztiválokon a soknemzetiségű tájegységből a 20. században elszármazott népcsoportok hagyományőrzői találkoznak.

Júniusban Jastrowiében a madéfalvi Mereklye tánccsoport képviselte a székelyeket, a kakasdi és garai székely csoportok a moldvahosszúmezei fesztiválon vettek részt, augusztusban a dél-lengyelországi Lubanban rendezendő találkozón az érdi székely kör tagjai lépnek fel - mondta Csibi Krisztina.

Helyi hírekBukovinai Találkozások Nemzetközi FolklórfesztiválhagyományőrzésBonyhád