2024.04.20, Szombat
Megtalálták a 300 éves templom első plébánosának sírját: befejeződtek a feltárások a tamási templomban
Illusztráció: pixabay.com

Megtalálták a 300 éves templom első plébánosának sírját: befejeződtek a feltárások a tamási templomban

pecsiegyhazmegye.hu

2023.01.13. 08:10

Elbontották és a Pécsi Orgonakészítő Manufaktúrába szállították az orgonát, melynek frontjai és sípjainak restaurálása az örökségvédelmi engedély előírásai szerint megkezdődött.

Hirdetés

2022 őszén megkezdődtek az 1700-as évek elején épült tamási Nagyboldogasszony-templom teljes külső és belső felújításának és feltárásának munkálatai régészek, építészettörténészek, műemlékvédelmi szakmérnökök és építészek összehangolt közreműködésével. A felújítás idején a római katolikus szertartásoknak a tamási evangélikus templom ad otthont - írja a Pécsi Egyházmegye oldala.

A munkálatok első szakaszában restaurálás céljából elbontották a templomi padokat, a karzat apácarács borítását, elszállították a templomtér szobrait, gyóntatószékeit. Elbontották és a Pécsi Orgonakészítő Manufaktúrába szállították az orgonát, melynek frontjai és sípjainak restaurálása az örökségvédelmi engedély előírásai szerint megkezdődött. Felszedték és elbontották az épület teljes padlóburkolatát és aljzatát, ezzel párhuzamosan megkezdődött a leendő új padozat síkjának kialakítása, szintezése, a süllyedések kiegyenlítése. A külső körítő főfalak mentén betonozott kábelcsatornát és páradiffúziós árkot alakítottak ki. A belső lábazat cementvakolatát eltávolították, ahol villanyszerelési munkák falkábeleit helyezték el az engedélyezett örökségvédelmi terv szerint.

A műemlék templom felújításának teljes felügyeletét és ellenőrzését a Tolna Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya látja el. Az előzetes feltáró kutatásban a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum Régészeti Osztályának munkatársai rétegvizsgálatokat végeztek a templom teljes alapterületén, illetve a falazatokon. A régészeti műszeres és fizikai feltárások mellett talajradaros feltárást is végeztek a templombelső területén 4-5 méter mélységig.

A régészeti feltárások során - a levéltári adatokkal megegyező helyen - a templomhajóban találtak rá a templom első plébánosa, Győri Mátyás sírjára és földi maradványaira, aki a rendelkezésre álló adatok szerint 56 évesen hunyt el 1725-ben, és akit a legnagyobb papoknak járó méltósággal a templom hajójában temették el. A felújítási munkák lezárását követően az egyházközség mai tagjai emléktáblát helyeznek majd el az első plébánosuk emlékére.

A felújítás 2023. december 31-re fejeződik be, összköltsége a plébánia épületének felújításával együtt mintegy 548 300 000 Ft, mely a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg. Egy magánszemély 40 millió Ft értékű adományának köszönhetően pedig a templom orgonája is teljes felújításon esik át.

Helyi hírekTamásiPécsi EgyházmegyetemplomfelújításPécsi Orgonaépítő Manufaktúra