2023.02.08, Szerda
Bulgár és román segítséggel érkezett új fűtőanyag a paksi atomerőműbe
illusztráció - pixabay

Bulgár és román segítséggel érkezett új fűtőanyag a paksi atomerőműbe

mti

2022.12.23. 09:48

Magyarországon a paksi atomerőmű a villamosenergia-termelés felét és a fogyasztás harmadát adja.

Hirdetés

A paksi atomerőműben újabb hosszú hónapokra elegendő nukleáris fűtőanyag áll rendelkezésre a biztonságos működéshez, miután újabb szállítmány érkezett csütörtökön - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: az energiaválságban megnőtt annak jelentősége, hogy melyik ország tudja előállítani a maga által felhasznált villamos energia nagy részét. Magyarországon a paksi atomerőmű a villamosenergia-termelés felét és a fogyasztás harmadát adja - tette hozzá.  

"Energiabiztonságunk szempontjából meghatározó tehát az erőmű biztonságos, kiszámítható működése. Ehhez nukleáris fűtőanyagra van szükség, amelyet Oroszországból importálunk" - közölte.   

A miniszter jó hírnek nevezte, hogy csütörtökön megérkezett az újabb fűtőanyag-szállítmány, ezúttal egy teljesen új útvonalon. Mivel az Ukrajnán keresztüli vasúti, valamint a Közép-Európa északi felén áthaladó légi szállítás ellehetetlenült, új megoldást kellett találni. "Bolgár és román partnereink korrekt hozzáállásának köszönhetően" vegyes kivitelezés született: a fűtőanyagot hajóval vitték Bulgáriába, ott vonatra rakodták, majd a szállítmány Románián keresztül vasúton érkezett Magyarországra, és csütörtökön már ki is rakodták a paksi atomerőműben - közölte Szijjártó Péter.

Helyi hírekPaksPaksi Atomerőmű