2024.03.19, Kedd
Nem kapcsolják le a közvilágítást Szekszárdon
Borítókép: illusztráció, unsplash.com, Fotók: szekszard.hu

Nem kapcsolják le a közvilágítást Szekszárdon

szekszard.hu

2022.11.26. 10:00

Ács Rezső polgármester nyitotta meg a közgyűlés novemberi rendes ülését. A távolmaradását előzetesen nem jelző Éljen Szekszárd frakció nélkül is határozatképes volt a Szollár Zoltánnal kiegészült testület.

Hirdetés

A november 13-i időközi önkormányzati képviselőválasztás győztese az ülés elején letette képviselői esküjét. A közgyűlés döntése értelmében Szollár a Szociális, Egészségügyi, Környezeti és Fenntarthatósági Bizottság tagjaként végzi majd munkáját - olvasható Szekszárd városi honlapján.

 

DSC_6199.jpg
Fotók: szekszard.hu

 

A képviselők zárt ülésen döntéseket hoztak többek közt a városi víziközmű vagyon Magyar Állam részére történő átruházásáról és a Kerékpárosbarát Szekszárd című pályázattal kapcsolatban a többlettámogatási igény visszavonásáról, miután megegyeztek a támogatóval, hogy az Újvárost a palánki városrésszel összekötő szakasz megvalósulhat, ehhez pedig így már a forrás is rendelkezésre áll. Szintén zárt ülésen kifejezte szándékát a közgyűlés, hogy megvásárolja a volt Bartina ABC üzlethelyiségét, ezzel egy kézbe kerülhet a városháza teljes épületegyüttese.

Nem sikerült döntést hozni az idei „Szekszárd Büszkesége”, „Szekszárd Edzője”, „Szekszárd Csapatedzője”,  „Szekszárd Sportolója” és „Szekszárd Sportcsapata” kitüntető címek és díjak adományozásáról, miután a véleményező Oktatás, Sport és Ifjúsági Bizottság elnöke, Murvai Árpád – aki egyben a napirendi pontokat előadóként is jegyezte – az Éljen Szekszárd frakció tagjaként nem jelent meg a közgyűlésen. Hasonló okból nem tárgyalta a testület Csötönyi László előterjesztéseit sem, köztük a Szekszárdi Települési Értéktár Bizottság 2022. évi beszámolóját.

Tárgyalták viszont a képviselők és el is fogadták Bomba Gábor előterjesztését a Szekszárd és Környéke Alapellátási és Szakosított Ellátási Társulás társulási megállapodásának módosításáról. Ugyan az előterjesztő ÉSZ frakcióvezető távolléte hátráltathatta volna a költségcsökkentő intézkedések átvezetését a társulási megállapodáson, de a társtelepülések és a határidők betartásának érdekében a testület meghozta a szükséges döntést.

 

DSC_6109.jpg

 

Több esetben módosították a képviselők a településrendezési tervet, így haladt az OBI körforgalom – Penny-Lidl összekötő út építésének ügye.

Döntést hoztak a képviselők az önkormányzat energiamegtakarítást, valamint kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedési tervéről. Számos, spórolást eredményező intézkedést bevezetnek még idén, melyek a hivatalok, intézmények működését is érintik és melyekről a következő időszakban folyamatos tájékoztatást kap majd a lakosság. A közvilágítás csökkentése Máté Péter, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjének javaslatára a lakott területeket nem fogja érinteni, azt csak külső városrészekben, jórészt közutak mentén korlátozzák. A helyi tömegközlekedésben 30%-os lesz a megtakarítás, amit a Volánbusz segítségével hajt végre az önkormányzat első körben, majd mihamarabb egy sikerdíjas ötletpályázatot is kiír a város a teljes helyi buszközlekedés újragondolására.

 

DSC_6116.jpg

 

A helyi adókkal kapcsolatban a közgyűlés úgy döntött, hogy jövőre sem lesz emelés, Ács Rezső polgármester javaslatára minden adónem az idei szinten marad. Az idei utolsó ülését 2022. december 15-én tartja a testület, melyet 17 órakor közmeghallgatás követ.

Helyi hírekSzekszárdközvilágításKözgyűlés