2024.04.18, Csütörtök
A VárosFa programban ültettek fákat Pakson
Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A VárosFa programban ültettek fákat Pakson

telepaks.hu

2022.10.29. 16:59

Harmincegy facsemetét ültettek el Pakson a VárosFa elnevezésű, négy évet felölelő, országos növénytelepítési programsorozat támogatásával, amely a MOL-Új Európa Alapítvány, az Agrárminisztérium, az Országos Erdészeti Egyesület és a Megyei Jogú Városok Szövetsége közreműködésével jött létre. A programsorozat első körében a tízezernél nagyobb lélekszámú magyar városok pályázhattak. Paks sikeresen tette, aminek eredményeként összesen harmincegy fát ültettek el három helyszínen, a Fenyves utcai és a Kodály Zoltán utcai játszótereknél, valamint a KESZ-parkban.

Hirdetés

Szabó Péter, Paks polgármestere azt mondta, minden lehetőséget megragadnak arra, hogy mindinkább zöldüljön a város. A zöldfelület növelését szolgálta a 2020-ban lezajlott 1000 fát Paksra! elnevezésű program is, a következő esztendőben pedig tízezer cserjét ültettek a városban. Kitért arra, hogy a zöldfelületek növelése mellett az is a környezetvédelmet szolgálja, hogy immár elektromos buszokkal látják el a helyi tömegközlekedést. Hozzátette, az edukációt is fontosnak tartják, ezért a fák ültetésében közreműködtek diákok a Paksi Vak Bottyán Gimnáziumból, illetve a programnak megfelelően az utógondozás közösségi program keretében történik.

Kudorné Szanyi Katalin, az ötös számú választókörzet önkormányzati képviselője kiemelte, hogy minden ilyen megmozdulással élni kell, és a körzet képviselőjeként örül, hogy a terület ennyi fával gyarapodott. Reményét fejezte ki, hogy a lakók is odafigyelnek majd a fákra, hogy közösen örüljenek, ha majd alájuk ülhetnek.

A nyertes városok edukációs programot is kapnak, aminek célja, hogy a fiatalokban is kialakuljon, fejlődjön a fenntarthatósággal, a fák és az erdők fontosságával kapcsolatos tudatos szemléletmód. Az Országos Erdészeti Egyesület által biztosított edukációs program minden településen az önkormányzat által megjelölt oktatási intézményben zajlik, Pakson ez a Hétszínvirág tagóvoda. A faültetések helyszíneit is az edukáció jegyében választották ki Pakson.

A sikeresen pályázó települések tizenhat fafajból választhattak. Klézl Terézia városi főkertész úgy tájékoztatott, hogy hármat választottak ki, amelyeknek megfelelő élőhely lesz a város. Hozzátette, hogy az ingyenes programban résztvevő településként Paks is vállalta az adományozott fák legalább hét évig tartó gondozását, szükség esetén pótlását.

Helyi hírekPaksZöld város