2022.01.19, Szerda
Tolna megye kisvállalkozásai 12 százalékos költségnövekedésre számítanak
illusztráció

Tolna megye kisvállalkozásai 12 százalékos költségnövekedésre számítanak

mti

2021.12.31. 15:20

Ez az országos átlag alatti érték, van, ahol 20 százalékot vetítenek előre.

Hirdetés

Átlagosan a költségeik 15 százalékos emelkedésére számítanak 2022-től a kis- és közepes vállalkozások (kkv) - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerdán az MTI-vel.    

A kkv-k visszajelzése alapján a költségnövekedésből 7 százalékot a minimálbér és a garantált bérminimum emelése tehet ki. A GKI emellett az energiahordozók drágulását emelte ki, amely - mint írták - valószínűleg jövőre is folytatódik. A magasabb költségek várhatóan az inflációt is gyorsítani fogják - tették hozzá.   

A felmérés alapján a vállalkozások méretüktől függetlenül hasonlóan vélekednek a kilátásaikról: a közepes méretűek 13 százalékos, a kisebbek valamivel nagyobb, 17 százalékos költségnövekedésre számítanak.   

A területi megoszlás nagyobb eltérést mutat, hiszen a Bács-Kiskun, Békés és Veszprém megyében működők 18-20 százalékos, míg a Fejér, Nógrád, Tolna, Pest megyeiek csak 10-12 százalékos emelkedést valószínűsítettek.   

Átlag alatti költségnövekedést várnak a kereskedelem és javítási szektorban érdekelt cégek (12 százalék), magasabbat a feldolgozóiparban és az üzleti szolgáltatásokban dolgozó társaságok (17-18 százalék). Az építőiparba átlagos, 15 százalékos költségnövekedéssel számolnak a kkv-k.   

A GKI 4 fő feletti, nem mezőgazdasági vállalkozást kérdezett meg a reprezentatív felméréshez, amelyben 838 kkv vett részt - olvasható a közleményben.

Helyi hírekvállalatok