2024.04.27, Szombat
Felújították a Szentháromság templomot a Tolna vármegyei Tevelen
Fotók: MTI/Nemzetpolitikáért FelelősÁllamtitkárság/Makovics Kornél

Felújították a Szentháromság templomot a Tolna vármegyei Tevelen

MTI

2024.03.11. 09:32

A hagyományok és a keresztény hit megőrzésére szólított fel Kárpát-medence-szerte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a Tolna vármegyei Tevelen.

Hirdetés

Soltész Miklós a felújított Szentháromság templom átadó ünnepségén azt mondta, a hagyományok, őseink hite megerősíti a családokat, és összetartja a közösségeket. "Ha van kitartás, közösség és hagyomány, meg tudunk maradni. Így maradt meg 250 év alatt a teveli német közösség, amely hatalmas templomot emelt, és így maradt meg a kétezer éves kereszténység is" - hangsúlyozta.

Hozzátette azt is, hogy vissza kell utasítani mindazt, amely pusztító ideológiát hoz, azokat a "percembereket", akik csak "rombolni akarnak közösséget, hitet, nemzetet". "Mi meg fogunk maradni, de az ő gondolatviláguk, vissza fog vonulni" - jegyezte meg.

Az államtitkár utalt arra, hogy az utóbbi időben megszűnt a nyugat-európai labdarúgó-mérkőzések elején a játékosok fél térdre ereszkedése, "abbahagyták az elmúlt években szélsőséges ideológia mentén végzett bohóckodást, amivel a kereszténységet is gúnyolni akarták". A zsidó-keresztény közösségtől ellopott térdelés, csakúgy, mint a szivárvány szimbóluma számukra csak ideiglenes volt. Ahol nincs érték, ott nincs kitartás sem, előbb-utóbb megunják - tette hozzá.

Azt mondta, annak ellenére, hogy Tevelről is elűzték a németeket a második világháború után, itt vannak, és megtörtént a megbékélés a bukovinai székelyekkel és felvidéki magyarokkal, a település ezért minta lehet sokak számára is a békétlen világban.

 

Tevel, 2024. március 10. A Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság által közreadott képen a felújított Szentháromság templom a Tolna vármegyei Tevelen az avatás napján, 2024. március 10-én. MTI/Nemzetpolitikáért FelelősÁllamtitkárság/Makovics Kornél

 

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy vasárnap, március 10-én emlékeznek a székely vértanúkra, akik 1854-ben e napon adták az életüket a magyar függetlenségért, a székely nép önrendelkezéséért. A székely szabadság napján nemcsak rájuk, hanem azokra a székely ősökre is emlékeznek, akik az egész magyar hazáért áldozták életüket - mondta.

Hozzáfűzte, a templom a német nemzetiségű, régi tevelieknek köszönhető, akik a török hódítás után hazát is teremtettek ezen a földön. "Mi székelyek is köszönetet mondunk a templomért, hiszen új hazára leltünk itt" - fogalmazott a bukovinai székely származású politikus.

Tevel, 2024. március 10. A Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság által közreadott képen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, fideszes országgyűlési képviselő beszédet mond a Tolna vármegyei Tevelen a felújított Szentháromság templom avatásán 2024. március 10-én. MTI/Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság/Makovics Kornél

 

A templomot Felföldi László pécsi megyéspüspök áldotta meg, az ünnepségre mások mellett eljöttek Tevel testvértelepülése, Csíkdánfalva küldöttei Böjte Csongor-Ernő polgármesterrel.

Fazekas Attila, Tevel független polgármestere elmondta, az államtitkárság 105 millió forintos támogatásával és kétmillió forintos adományból vonóvasakkal erősítették meg statikailag a templomot, megújították a tetőszerkezetet, és új tetőfedést kapott az épület.

 

Tevel, 2024. március 10. A Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság által közreadott képen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, fideszes országgyűlési képviselő, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Felföldi László pécsi megyéspüspök és Fazekas Attila, Tevel polgármester (b-j) a Tolna vármegyei Tevelen a felújított Szentháromság templom avatásán 2024. március 10-én. MTI/Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság/Makovics Kornél

 

Helyi hírekTeveltemplomtemplomfelújítás