2021.11.29, Hétfő
Pakson született új egyezmény a visegrádi országok között

Pakson született új egyezmény a visegrádi országok között

mti

2021.11.19. 13:43

Többek közt az energiaárak megfizethetőségének fenntartása is kimondott célja a megállapodásnak.

Hirdetés

A visegrádi országok kormányai által Pakson aláírt közös nyilatkozat kimondja, hogy nincs klímasemlegesség atomenergia nélkül - jelent meg a kormány.hu honlapon csütörtökön.    

Az energiaszuverenitás és az energiabiztonság megerősítése, az energiaárak megfizethetőségének fenntartása, valamint az energiatermelés dekarbonizálása csak az atomenergia és a megújuló energia együttes alkalmazásával lehetséges, ez szerepel abban a közös nyilatkozatban, amelyet Süli János, a Paks II. projektért felelős tárca nélküli miniszter, illetve a cseh, lengyel és szlovák kormány képviselői írtak alá Pakson - olvasható a tájékoztatásban.

A V4-ek üdvözlik az Európai Bizottság tudományos szolgálatának egyértelmű állásfoglalását, miszerint az atomenergia az uniós környezetvédelmi előírásokkal teljes összhangban biztonságos technológia. Ezért a Pakson szignált dokumentumban is arra kérik Brüsszelt, hogy az eredeti uniós szándéknak megfelelően - a finanszírozhatóság szempontjából is - kezelje az atomenergiát fenntartható energiaforrásként - olvasható a kormány.hu honlapon.

Helyi hírekPaksenergia