2024.04.24, Szerda
Döbrököz jelentős lépést tett a fenntarthatóbb lakókörnyezetért: kiépült a szennyvízelvezető hálózat
Illusztráció, pixabay.com

Döbrököz jelentős lépést tett a fenntarthatóbb lakókörnyezetért: kiépült a szennyvízelvezető hálózat

DRV Zrt.

2021.10.04. 13:26

​A környezeti terhelés csökkentése érdekében a Dunántúli Regionális Zrt. munkatársai a döbröközieket arra biztatják, minél előbb kössenek rá a szennyvízcsatorna-hálózatra, és vegyenek részt az ehhez kapcsolódó nyereményjátékban is.

Hirdetés

A Tolna megyei Döbröközön mindeddig sem kiépített szennyvízcsatorna-hálózat, sem szennyvíztisztító telep nem volt, így problémát jelenett a​ kommunális szennyvíz elvezetése. A keletkező szennyvíz 80-85%-a a talajba szivárog, így a csatornahálózat kiépítésére feltétlenül szükség volt.

Mostantól Döbröközön is lehetőség nyílik a szennyvízcsatorna-hálózathoz való csatlakozásra.

A lakók a szennyvizet zárt és szikkasztó rendszerű szennyvíztárolókban gyűjtik, a tárolók tartalmának elszállítása szippantókocsival történik.

A települési folyékony hulladékot részben a környező szennyvíztisztító telepeken, részben ismeretlen helyen, ellenőrizetlenül helyezik el. És mivel a településen a szennyvízgyűjtő aknák nem vízzáró kivitelűek, a keletkező szennyvíz megközelítőleg 80-85%-a a talajba szivárog.


A fejlesztés megszünteti a talajvíz szennyezését és az ivóvízbázisokat is óvja

A most zárult fejlesztés keretein belül Döbröközön kiépült a szennyvízelvezető hálózat, amely a közelben lévő dombóvári szennyvíztelephez csatlakozik. A település szennyvizének szakszerű tisztításával csökkenhet a szennyvízelvezetésből adódó környezetterhelés, hosszabb távon megoldható a szennyvizek ártalommentes elhelyezése, megszüntethető a talajvíz szennyezése és az ivóvízbázisok veszélyeztetése, valamint növelhető a környező felszíni és felszín alatti vizek minőségének védelme

– ezáltal pedig Döbröközön egy fenntarthatóbb és élhetőbb lakókörnyezet kialakítására nyílik lehetőség.

A csatornabővítésnek köszönhetően a döbrököziek a jelenleginél sokkal egészségesebb és komfortosabb lakókörnyezetben élhetnek, ugyanakkor nem kell a vízhasználatból keletkező szennyvíz egyedi tisztításának, az egyedi vízgyűjtő ürítésének fáradságával és költségével, vagy a talajterhelési díj megfizetésével törődniük.

 

A lakosság odafigyelésével is csökkenthető a környezeti szennyezés

„Ez a beruházás egyértelműen hozzájárul a település és a régió környezeti állapotának, továbbá az itt élők egészségének javulásához. A kedvezőbb lakókörnyezetnek köszönhetően növekszik a lakosság komfortérzete, javul az életminőség. Az összkomfortos lakókörnyezet az ingatlanok értékét, ezáltal a település lakosságmegtartó képességét is növeli”

– mondta Farkas Edit, Döbrököz polgármestere.

Lakatos Edina, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. sajtószóvivője elmondta:

„A csatornahálózat bővítésének egyik legfontosabb célja, hogy a vízhasználatból fakadó környezeti terhelést csökkentsük. Annak érdekében, hogy a döbrököziek is sokáig élvezhessék a szennyvízcsatorna-hálózatra való csatlakozás előnyeit, nem szabad elfelejteniük: a csatorna nem szemetes."

Mindenkit arra kérünk, hogy a lefolyókba semmi olyasmit – életmaradékot, használt sütőolajat, tampont, vattát, nedves törlőkendőt, használt pelenkát, macskaalmot, virágföldet – ne dobjanak, ami a csatornahálózat és a tisztítótelepek működését zavarhatja”

Helyi hírekDöbröközszennyvíztisztító rendszerszennyvíztisztító telepivóvízDunántúli Regionális Vízművekfenntarthatóság