2022.08.11, Csütörtök
Ismét megrendezik a Baka István vers- és prózamondó versenyt Szekszárdon
Illusztráció, pixabay.com

Ismét megrendezik a Baka István vers- és prózamondó versenyt Szekszárdon

MTI

2021.09.20. 15:36

A többnapos rendezvényen a résztvevők többek között megismerkedhetnek az alapítvánnyal, illetve a Baka család tagjaival is.

Hirdetés

Ismét megrendezi a Baka István Alapítvány a Kárpát-medencei vers-, énekelt vers- és prózamondó versenyt és találkozót Szekszárdon - adta ki közleményben az alapítvány.

Az Én itt vagyok - üzenet Új-Huligániából című rendezvénynek november 13-án és 14-én a Babits Mihály Kulturális Központ ad otthont. Az első napon a versenyt bonyolítják le, másnap a résztvevők a zsűritagok - Fábián Péter rendező, színművész, Merő Béla rendező, Rubold Ödön színművész és Zalán Tibor költő - által vezetett műhelymunkában vehetnek részt, megismerkedhetnek az alapítvánnyal, illetve a Baka család tagjaival - írták.

A versenyre nem hivatásos, középiskolás és felnőtt vers- és prózamondók nevezhetnek október 25-ig egy, az egyetemes magyar irodalomból származó költemény, egy Baka István-vers és egy általa magyarra fordított mű előadásával. A szervezet a határokon túlról is várja a jelentkezőket.

A szekszárdi születésű Baka Istvánt (1948-1995) a költői képalkotás és a szerepjáték-költészet egyik legjelentősebb megújítójaként tartja számon a kritika. 1975-től tíz verses és több prózai, drámai kötete jelent meg, az orosz irodalom számos kiemelkedő művének tolmácsolása köszönhető neki Puskintól Borisz Paszternakon át Vlagyimir Viszockijig. Munkásságát többek között József Attila- és a Babits- és posztumusz a Mészöly Miklós-díjjal ismerték el, 2015 óta a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.
Az alapítvány a költő szellemi és tárgyi örökségének közkinccsé tétele érdekében jött létre 1998-ban.

Helyi hírekversmondásversköltészetBabits Mihály Kulturális KözpontSzekszárdBaka Istvánprózamondó verseny