2024.04.20, Szombat
Duna-úszás – Open Water Tournament
Fotó: Babai István/Paksi Hírnök/archív illusztráció

Duna-úszás – Open Water Tournament

telepaks.net

2021.07.13. 17:23

Paksról rajtol az Open Water Tournament (OWT) második versenye 2021. július 17-én. Hét vagy tizenöt kilométeres távon lehet úszni, azaz Uszódig, illetve Kalocsa-Foktőig.

Hirdetés

A start helyszíne a paksi víziszínpad, az indulókat a torlódás elkerülése érdekében négy időpontban bocsátják útjukra. A rövidebb távon 840, a hosszabb távon 120 főnek lesz lehetősége az úszásra. Az OWT célja, hogy összekösse a turizmust a nyílt vízi úszással és professzionális körülményeket biztosítson – nem csak profiknak. Az első versenyt június végén tartották a Balatonnál a Fűzfői-öbölben, augusztus 21-én pedig a gyékényesi búvártóban próbálhatják ki magukat az úszók. Ahogy a korábbi balatoni futamon, úgy a paksi alkalmával is komoly biztonsági kíséretet kapnak az indulók, tizennégy hajó és tizenkét kajakos kíséri őket. A célállomásokról buszok szállítják vissza a résztvevőket a kiindulási helyszínre.

 

Ahogy arról már hírt adtunk, a paksi versennyel egy közel másfél évszázados hagyományt is újraélesztenek a szervezők: 1886 augusztusában a paksi Daróczy báró és barátai egy új csárda nyitásának hírére hét kilométert úsztak Uszódig. A spontán eseményből később hagyomány lett: a ’90-es évektől Gyulai János, az atomerőmű nyugalmazott mérnöke elevenítette fel az eseményt a virtusúszással, amely azonban már Kalocsáig tartott.

– Magyarország a vizek országa, rengeteg változatos lehetőségünk van arra, hogy a nyílt vizeken is hódoljunk az úszás iránti szenvedélyünknek. Az Open Water Tournament három különböző környezetben nyújt lehetőséget a közösségi sportolásra, az ország felfedezésére. A paksi verseny igazi kuriózum, hiszen a Dunát hódíthatjuk meg. A sodrás megkönnyíti majd kicsit az úszók dolgát –mondta Mezős Balázs főszervező.

– A paksiak számára a Duna különleges jelentőséggel bír, ezért is hagyomány a Duna-átúszás megrendezése városunkban. Az önkormányzat támogatásával a város lakói 50 százalékos kedvezménnyel próbálhatják ki magukat a hét kilométeres és a tizenöt kilométeres távon. Emellett természetesen lehetőség lesz díjmentesen a Duna nem versenyszerű átúszására is – mondta Szabó Péter, Paks polgármestere.

A hagyományos Duna-átúszásról ide kattintva tájékozódhatnak, ezt is július 17-én rendezik.