2022.05.16, Hétfő
Pakson egyeztetett a két miniszter hazánk energiapolitikájáról
illusztráció - pixabay

Pakson egyeztetett a két miniszter hazánk energiapolitikájáról

mti

2021.06.29. 14:41

A találkozó során Palkovics László és Süli János bejárást tartott az atomerőműben és az új blokkok építési területén.

Hirdetés

Magyarországon atomenergia nélkül a kitűzött kibocsátás-csökkentési célok elérése nem lehetséges - jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, miután Süli Jánossal, a Paks II. projektért felelős miniszterrel egyeztetett hétfőn Pakson. A találkozó során a két miniszter bejárást tartott az atomerőműben és az új blokkok építési területén - ismertette az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-hez eljuttatott közleményében.    

A közlemény szerint Magyarországon az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás jóval alacsonyabb, mint a klímavédelem élharcosának tekintett Németországban, ami jelentős részben annak köszönhető, hogy a Paksi Atomerőműben termeljük meg hazánk villamosenergia igényének harmadát. Ezért a magyar kormány által elfogadott Energiastratégia és a Nemzeti Energia és Klímaterv is rögzíti, hogy az energiaszuverenitás és az energiabiztonság megerősítése, a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartása, valamint az energiatermelés dekarbonizálása csak az atomenergia és a megújuló energia együttes alkalmazásával lehetséges. 

A Pakson épülő két blokk a garanciája annak, hogy a következő évtizedekben is hazai forrásból a szükséges mennyiségben rendelkezésre álljon az olcsó, klímabarát villamos energia. Ha hagyományos erőműben termelnénk meg ugyanannyi villamos energiát, amennyit a két blokk előállít, az évente 17 millió tonna szén-dioxiddal terhelné a légkört - emelte ki Süli János.

Helyi hírekPaksPaksi bővítés