2024.04.19, Péntek
Ezek a járványügyi intézkedések Pakson
Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Ezek a járványügyi intézkedések Pakson

telepaks.net

2020.11.12. 18:42

A városi könyvtárba és a kulturális központ könyvtárába sem lehet bemenni, de lehetőség lesz könyvkölcsönzésre a járványügyi szabályok betartása mellett, ennek módjáról az intézmények tájékoztatnak internetes felületeiken.

Hirdetés

A kötelező maszkviselésről szóló kormányrendeletben foglaltakon túlmenően – a hatodik életévüket be nem töltött gyermekek kivételével – mindenki köteles maszkot viselni Pakson az Atom tér, a Barátság útja, továbbá a Dózsa György út teljes közterületnek vagy nyilvános helynek minősülő területén, továbbá az előbbieken túl belterületen a következő közterületeken vagy nyilvános helyeken: játszótér, kutyafuttató, tömegközlekedési eszköz szabadtéri megállóhelye, piac és a hozzá tartozó közforgalmú parkoló és egyéb nyilvános hely területe (nem csak piaci napokon), az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. közforgalmú parkolójában és egyéb nyilvános helynek minősülő területén; üzlet, vendéglátóüzlet, bevásárló központ, egészségügyi intézmény, szociális intézmény, nevelési, oktatási intézmény, közigazgatási szerv, posta közforgalmú parkolójának teljes területének a bejárattól számított 50 méteres körzete. Viselhető orvosi maszk, munkavédelmi maszk, illetve textil vagy más anyagból készült maszk úgy, hogy az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. Ezt Szabó Péter polgármester sajtótájékoztatón ismertette, ahol azt is elmondta, hogy az erről szóló polgármesteri közlemény megtalálható a paks.hu honlapon (ide kattintva is elérhető), illetve minden háztartásba eljuttatják nyomtatott formában. Emellett figyelmeztető táblákat helyeznek ki az érintett területekre a lakosság könnyebb eligazodását segítendő. A helyi rendelet november 12-től hatályos.

A polgármester azt is közölte, hogy a város fenntartásában működő Paksi Benedek Elek Óvoda, a Paksi Napsugár Óvoda tagintézményei, valamint a Paksi Bóbita Bölcsőde továbbra is működnek. Fontos változás azonban, hogy a gyermekeket csak a testhőmérési pontig lehet vinni, ott átveszik őket az óvodai, bölcsődei szakemberek.

A Kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően a 9. évfolyamtól áttértek az oktatási intézmények a digitális oktatásra, a diákok étkeztetése azonban továbbra is biztosított. Szabó Péter ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy aki igényt tart az étkeztetésre, annak mindenképpen jeleznie kell legkésőbb holnap (11.12.), a megszokott módon. A diákok elfogyaszthatják az ételt a menzán, vagy elvihetik haza éthordóban, de kizárólag csak ők léphetnek be az étkezde területére.

A polgármester azt is elmondta, hogy a Kormányrendeletnek megfelelően az önkormányzat fenntartásában működő Paksi Városi Múzeum, a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár, valamint a Csengey Dénes Kulturális Központ november 11-től zárva tartanak a nagyközönség előtt, a munkatársak továbbra is dolgoznak. A városi könyvtárba és a kulturális központ könyvtárába sem lehet bemenni, de lehetőség lesz könyvkölcsönzésre a járványügyi szabályok betartása mellett, ennek módjáról az intézmények tájékoztatnak internetes felületeiken.

Szabó Péter arra is kitért, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel a paksi polgármesteri hivatalban is korlátozó intézkedéseket vezettek be. A lakosságot érintő legfontosabb változás, hogy a fertőzésveszély minimalizálása érdekében csak előzetes időpontfoglalással intézhetik ügyeiket. A részletes tájékoztatóért ide kattintsanak.

A 2020. november 10-én megjelent Magyar Közlöny, benne a Kormányrendelet a legújabb védelmi intézkedésekről ide kattintva elérhető, cikkünk a témában pedig ide kattintva olvasható.

Helyi hírekPakskoronavírus