2024.05.25, Szombat
Online szakmai napot tartott az iparbiztonsági szakterület
Illusztráció: pexels.com

Online szakmai napot tartott az iparbiztonsági szakterület

tolna.katasztrofavedelem.hu

2020.09.20. 14:37

A hatósági feladatok járványügyi veszélyhelyzet időszakában történő ellátásának sajátosságairól is szó esett.

A videokonferencia lehetőségét kihasználva a teljes iparbiztonsági szakterületi állomány részére tartott szakmai napot a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság - írja a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Megnyitójában dr. Mógor Judit tűzoltó dandártábornok, hatósági főigazgató-helyettes összefoglalta a hatósági feladatok járványügyi veszélyhelyzet időszakában történő ellátásának sajátosságait, valamint áttekintette az utolsó negyedév feladatait.

Angyal István tűzoltó alezredes, a kritikusinfrastruktúra-koordinációs főosztály vezetője és munkatársai ismertették a létfontosságú rendszerelemekre vonatkozó jogszabály-módosítások főbb elemeit. Az elmondottakból kiderült, ezek a szolgáltatások biztonságos és folytonos működését helyezik a középpontba. Az előadások kitértek a megváltozott szakhatósági szerepkörre, továbbá a kockázatelemzési módszertanokra is.

 

A veszélyes üzemek előtérbe kerültek

A veszélyesáru-szállítás szakterület aktualitásait Kozma Sándor tűzoltó ezredes, főosztályvezető ismertette. Bemutatta a szakterületet érintő jogszabályváltozásokat, a vasúti elektronikus bejelentő rendszerek módosításának az adminisztrációs terheket csökkentő hatásait. Ismertette az idei évben új hatáskörként a katasztrófavédelemhez került terület, a veszélyes áruknál használt csomagolóeszközök gyártási, jóváhagyási eljárásával kapcsolatos tapasztalatokat.

Az iparbiztonsági állomány Laczkó Levente tűzoltó őrnaggyal, a veszélyes üzemek főosztály munkatársával feldolgozta a veszélyes üzemek időszakos ellenőrzési módszertanát fejlesztő szempontrendszert. Tájékoztatott arról, hogy

a biztonságos üzemeltetéshez kapcsolódó kezelési utasítások, időszakos felülvizsgálati dokumentációk fokozott hatósági ellenőrzésével a veszélyes üzemek hatósági kontrollja eredményesebben hajtható végre, és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos üzemzavarok hatékonyabban megelőzhetők.

A szakmai nap zárásaként Kovács Bonifác tűzoltó ezredes, országos iparbiztonsági főfelügyelő a tudatosan tervezett hatósági munkavégzés fontosságára hívta fel a résztvevők figyelmét, illetve megosztotta velük az iparbiztonsági területen tapasztalt jó gyakorlatokat.

Helyi hírekBM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságkonferenciaszakmai nap