2024.04.26, Péntek
Egy szent ünnep, amit a kommunizmus sem mert betiltani
miserend.hu

Egy szent ünnep, amit a kommunizmus sem mert betiltani

2019.08.21. 16:21

Szent István egyszerre kötődött Rómához és a német császársághoz, ugyanakkor legalább annyi keleti rítusú monostort alapított, ahány nyugatit.

Hirdetés

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden a Tolna megyei Nagymányokon tartott ünnepi beszédet. Potápi Árpád János a római katolikus Szent Mihály-templomban a Szent István-napi misét követően hangsúlyozta: az 1083. augusztus 20-án szentté avatott államalapító királyunkról minden évben megemlékezik a magyarság.

"Ez az ünnep beleivódott a magyarság lelkébe, ezt az is bizonyítja, hogy a kommunista időszakban sem merték betiltani, hanem megpróbálták az alkotmány ünnepére átkeresztelni"

- fogalmazott.

Az államtitkár reálpolitikusnak nevezte Szent Istvánt, aki egyszerre kötődött Rómához és a német császársághoz, ugyanakkor legalább annyi keleti rítusú monostort alapított, ahány nyugatit. Ennek is köszönhető, hogy nemcsak a római katolikus egyházban, hanem a keleti kereszténységben is szentként tisztelik – fűzte hozzá.

Kitért arra, a 30 éve zajlott rendszerváltozásnak köszönhető, hogy Magyarország demokratikus jogállammá alakult át.

"Az azóta három évtized elég lesz arra, hogy az 1944-ben kezdődött sötét korszakhoz, a diktatúrák időszakához soha többé ne térjünk vissza" - zárta szavait az államtitkár.

Helyi hírekNagymányok Szent Istvánünnep