2024.04.20, Szombat

Megemlékezések Tolna megyében

tolna.hu

2016.10.25. 11:13

Méltósággal emlékezett Tolna megye a 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján. A városokban és a falvakban egyaránt voltak ünnepségek.

Hirdetés

A mai Magyarország gyengébb lenne 1956 hőseinek áldozatvállalása nélkül. Adjon a sors nekünk, magyaroknak összetartást, hogy el ne vesszen legnagyobb kincsünk: a magyar szabadság! - Így zárta ünnepi beszédét Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere az október 23-i városi megemlékezésen, a lovardában. A városvezető arról is beszélt, hogy az '56-os magyar forradalom - bár sokáig úgy tűnt, hogy elveszett - végül mégis győzött, hiszen belőle fakadt a rendszerváltozás, melynek ma is szívünkben hordozzuk eszményeit.

 

A tolnai október 23-i ünnepségeken évek óta a helyi gimnázium diákjai lépnek fel. Így volt ez idén is. Ezúttal Faludy György Börtönversek című, 1950-53 között, Rákosi börtöneiben „fejben csinált" könyvéből állítottak össze színvonalas zenés színpadi műsort, Gábrisné Aszmann Erzsébet és Dudai Gabriella pedagógusok irányításával.

A lovardai programok után a közönség a Rády Huszárbandérium vezetésével a Hősök terére vonult, ahol hivatalos szervek, intézmények, civil szervezetek képviselői és magánszemélyek megkoszorúzták az '56-os emlékművet.

A tolnai ünnepi program részeként október 24-én Emlékpróba 1956 címmel a Theatrum Hungaricum adott ingyenes színielőadást a lovardában.

Helyi hírekTolna1956-os forradalomRády Huszárbandérium