2024.04.23, Kedd

Együttműködési megállapodást kötött Paks és Kalocsa

paksihirnok.hu, teol.hu

2016.09.19. 12:50

Elsősorban az atomerőmű bővítés kapcsán és a turizmusfejlesztés területén számítanak egymásra.

Hirdetés

A Kalocsai Paprikafesztivál nyitónapján írta alá a két város vezetője az együttműködési megállapodást. dr. Bálint József kalocsai és Süli János paksi polgármester egyetértettek abban, hogy a Paks II. beruházás és a tervezett Duna-híd fontos kapocs lesz a két város között. 

Az együttgondolkodás fontos területe az atomerőmű építőinek ellátása, hogy amikor elkezdődik az építkezés, infrastrukturálisan ki tudják azt szolgálni.

– Paks egyedül nem tudja felvállalni azt a logisztikai terhet, ami rá nehezedik majd az atomerőmű építése kapcsán. Szükséges a térség és a Duna bal partjának bekapcsolása – hangsúlyozta dr. Bálint József, amivel Paks polgármestere is egyetértett.

Dr. Bálint József a célkitűzések között megemlítette, hogy vissza kell térni a szántóföldi kultúrák termelése helyett a kertészethez, és feléleszteni a konzervipart, ami mindkét városban jól működött.

Cél az, mondta Süli János, hogy a több ezer dolgozót ne a budapesti nagybani piacról lássák el.

Ha 2018-19-re elkészül a tervezett Duna-híd,  Kalocsa közúti elérhetősége az M6-os miatt nagyon sokat javul, illetve lerövidül a Paks-Kalocsa távolság. A két város közösen tudná kiszolgálni az építkezésre érkezőket. 

Paks polgármestere elmondta, hogy a kalocsai laktanyában 3500 fő elhelyezésére van lehetőség. A környezet megfelelő, van kulturális és sportlehetőség. A városvezető azt reméli, hogy a Kalocsán és környéken élőkre mint az erőmű építőire is számíthatnak majd.

 

Az együttműködés másik fontos pontjának a turizmust jelölték meg.

- Ha Pakson felmegyünk egy magas épület tetejére, átlátunk Kalocsára, mégis sokan mondják, hogy még soha nem voltak ott – említette meg Süli János. Azt mondta, ma elsősorban a történelmi múlttal rendelkező Kalocsa képes arra, hogy megállítsa a turistákat, hiszen az érseki palota, a templom, a paprikamúzeum vonzó a látogatók számára. Arra számítanak – különösen, ha a híd is megépül –, hogy aki megáll Kalocsán, az Paksot is megnézi és viszont. 

Helyi hírekPakskalocsa