2024.06.12, Szerda

Gőzerővel készül Bátaszék a XIV. Bukovinai Székely Találkozóra

2016.06.27. 11:25

Nem kisebb eseménynek, mint a XIV. Bukovinai Székely Találkozónak ad otthont Bátaszék július 15-16-án. Az eseményen konferenciával emlékeznek a bukovinai székelyek hazatelepülésének elindítójára, Németh Kálmán józseffalvai plébánosra. A székely hagyományőrző egyesületek utcai felvonulása látványos szórakozást ígér.

- A találkozóra a szövetség 42 hazai egyesületének tagjait és több határon túli székely egyesület képviselőit, közel ezer résztvevőt várunk - mondta Asztalos Zoltán, a szervezet elnöke. Bízunk benne, hogy az al-dunai Székelykeve, Hertelendyfalva, Sándoregyháza, valamint a romániai Déva, Csernakeresztúr, Marosludas és Madéfalva egyesületeinek tagjai is eljönnek Bátaszékre - tette hozzá.


A szövetség 2016-ban emlékévet hirdetett a bukovinai Józseffalva egykori plébánosa, Németh Kálmán tiszteletére, aki sokat tett a bukovinai székelyek hazatelepítéséért. A találkozón tervezett konferencián mások mellett felszólal Kóta Péter, a plébános leszármazottja, Rudolf László családfakutató, Fazekas Tiborc, a Hamburgi Egyetemen oktató nyelvész a bukovinai narratívákról, Valastyán Balázs történész a székelyek 1941 és 1944 közötti, bácskai életéről tart előadást.
    

- A székely szövetség ez alkalommal adja át a Sebestyén Ádám- és a Gáspár Simon Antal-díjakat; előbbit a hagyományápolás terén végzett munka elismeréseként egy csoport és egy személy, utóbbit egy 30 évesnél fiatalabb hagyományőrző kaphatja meg - mondta az elnök.
    

Az esemény látványos része lesz a résztvevő székely hagyományőrző egyesületek viseletes, utcai felvonulása. A találkozót színesíti a bukovinai székely származású Sárkány Kázmér és Illés Teréz operaénekesek, illetve Zsikó Zoltán népdalénekes műsora.
    

A bukovinai székelyek az 1764. január 7-i madéfalvai veszedelem után menekültek Moldvába, majd Bukovinában telepedtek le. A soknemzetiségű régióban töltött mintegy másfél évszázad után 4500-an 1941-ben Bácskában, majd a második világháború után Tolna és Baranya megyei falvakban találtak új otthonra.

Németh Kálmán (1897-1966) tevékeny szerepet játszott a székelyek 1941-es Bácskába telepítésében, majd később Magyarországon is segítette a székely közösségeket. Amerikából hazahozott hamvait egykori szolgálata színhelyén, Bátaszéken 2005-ben helyezték el.
    

A bukovinai székelyek találkozóját 1989 óta rendezi meg az országos szövetség, az eseményt, amelynek legutóbb a megyében Kismányok adott otthont, kétévente tartják.

mti

fotó: erdelyma.hu

Galéria

KultúraBátaszék