2024.03.19, Kedd
Jól halad a paksi és a bátaapáti hulladéktároló bővítése
MVM Paksi Atomerőmű Zrt. - Facebook

Jól halad a paksi és a bátaapáti hulladéktároló bővítése

MTI

2020.06.29. 19:01

A tervek szerint halad a paksi atomerőmű mellett működő Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának (KKÁT) és a bátaapáti Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló (NRHT) bővítése - közölte honlapján a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft.

Hirdetés

A társaság 2019 végén kötött szerződést a KKÁT négy újabb, növelt kapacitású tárolókamrájának megépítésére, a projekt várhatóan a 2024. május végi határidőre befejeződik - írták.

Az atomerőmű kiégett fűtőelemeit átmenetileg fogadó, moduláris tárolóban az eredeti tervek szerint 33 kamrában 14 850 acél tárolócsövet helyeztek volna el (egy csőben egy kiégett fűtőelemet tárolnak) háromszög-elrendezésben. Az erőmű üzemidő-hosszabbítása és más fejlesztések miatt a jelenlegi számítások szerint 17 716 tárolócsövet kell fogadnia a létesítménynek az 50 éves üzemidő alatt.

A közlemény szerint az első 16 kamra egyenként 450, a következő nyolc kamra négyszög-elrendezésben 527, míg a jövőben épülő 9 kamra már 703 tárolócsövet tud fogadni.

Az RHK az MTI-vel közölte, hogy a KKÁT a már elkészült 24 kamrában 11 416 kiégett fűtőelemet tud átmenetileg tárolni, eddig 9787-et helyeztek el. A betárolás a 21. kamrában folyik - 20 kamra már megtelt -, és még ebben az évben várhatóan 150 kiégett fűtőelem érkezik az atomerőműből. Az RHK évente 360 kiégett fűtőelem érkezésével tervez, az üzemeltetési engedély 500 darabot engedélyez egy évben - tették hozzá.

A kapacitásnövelés változatlan kamraméret mellett úgy valósulhat meg, hogy sűrűbbre tervezték a tárolócső-kiosztást, így különösen oda kell figyelni a kazetták hőtermelésére. A legkevesebb 26 éve pihentetett kazetták, amelyeknek már kisebb a hőtermelésük, az első kamrákból fokozatosan átkerülnek majd az újabb kamrákba, ahol nem okoz problémát, hogy közelebb vannak egymáshoz, az újonnan szállított fűtőelemek pedig az első kamrákba kerülnek. A megszokott biztonsági feltételek teljesülése mellett a fejlesztés több milliárd forintos megtakarítást jelent - írták.

A kis és közepes aktivitású hulladékokat fogadó bátaapáti NRHT 2016-ban kialakított, harmadik kamrájának fejlesztése 2021. március 22-éig valósul meg.

A 2008-ban átadott létesítménynek jelenleg az első kamrájában van csaknem 1000 köbméternyi hulladék. A tárolóba 2017-ben szállítottak be utoljára hulladékot, a szállítások várhatóan idén indulnak újra. Évente mintegy 700 köbméter hulladék érkezésével számolnak, amely már a második kamrába kerül.

Az első két kamrában összesen 4156, míg a harmadikban 4950 köbméter hulladék helyezhető el.

A jelenlegi négy tárolókamra, valamint a jövőben kialakítandó ötödik és hatodik kamra elegendő a négy atomerőművi blokk teljes üzemideje alatt, illetve a leszerelés idején keletkező kis és közepes aktivitású hulladék elhelyezésére.

GazdaságPaksTolna megyeBátaapátihulladéktároló bővítés