2024.06.13, Csütörtök
Nébih: 104-ből 100 sertésről nem volt igazolás egy dunaföldvári állatvásáron
pixabay - illusztráció

Nébih: 104-ből 100 sertésről nem volt igazolás egy dunaföldvári állatvásáron

MTI

2019.11.21. 20:40

Egy dunaföldvári állatvásáron tartottak helyszíni ellenőrzést a múlt hét végén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, az ellenőrzött 104 állatból 100 sertés - a jogszabályban előírtak ellenére - jelöletlen volt, ennek hiányában az állatok egészségi állapota sem volt igazolható, ami sérti a jogszabályi előírásokat - közölte a Nébih az MTI-vel csütörtökön.

Öt állattartó összesen 104 eladásra kínált sertésének szállítási és állategészségügyi dokumentumait ellenőrizték a Nébih szakemberei. Az ellenőrök megállapították, hogy a 104-ből 100 állat eladói nem tudták bemutatni sem a szállításához szükséges érvényes sertés szállítólevelet, sem az állategészségügyi bizonyítványt, sem az állattartói nyilatkozatot, így a jelölési hiányosságokon túl az eladók az állatok állategészségügyi állapotát sem tudták igazolni.

A hatóság a jelöletlen állatokat a helyszínen megjelölte, továbbá elrendelte azok elkülönítését és forgalomba hozataluk azonnali hatályú korlátozását.

A Nébih ismételten felhívja az állattartók figyelmét arra, hogy a házisertés-állomány afrikai sertéspestis fertőzéstől való megóvása érdekében - a biológiai védekezésen kívül - elengedhetetlenül fontos a házi sertések szállítására és forgalmazására vonatkozó jogszabályi előírások pontos és szigorú betartása is.

Gazdaság NébihTolna megyeállatvásárDunaföldvár