2024.04.26, Péntek
Zajlik az aratás – előzzük meg a mezőgazdaságot érintő tüzeket!
MTI Fotó: Sóki Tamás - illusztráció

Zajlik az aratás – előzzük meg a mezőgazdaságot érintő tüzeket!

tolna.katasztrofavedelem.hu

2019.07.10. 13:00

Ha nyár, akkor aratás: a betakarítási munkálatok idején számos hír szól arról, hogy tűz keletkezett egy-egy mezőgazdasági gépben, meggyulladt a gabonatábla, vagy éppen a tarló. Ezek a tüzek némi elővigyázatossággal, az előírások betartásával megelőzhetőek.

Hirdetés

A nyári betakarítási munkákkal kapcsolatos tűzrendészeti feladatok nem új keletűek, már több mint egy évszázaddal ezelőtt is fontos szerepet kaptak a mindennapi életben. A korabeli jogszabályok bár más megfogalmazással, de a mai szabályozáshoz hasonlóan állapították meg a tűzvédelmi követelményeket akár a védőtávolságok, tűzoltó házieszközök készenlétben tartása, dohányzás szabályozása vagy a gőzcséplőgépek műszaki állapota tekintetében. Az esetleges kihágásokat bizony igen szigorú szankciók követték.

A gőzgépek helyett ma már ugyan modern mezőgazdasági gépcsodákkal dolgoznak a földeken, és a „kazalfecskendőt” a különböző tüzek oltására alkalmas tűzoltókészülékek váltották fel, a tűzbiztonság napjainkban is ugyanolyan fontos feladat az aratási, betakarítási munkák során, mint száz évvel ezelőtt volt.

A katasztrófavédelem hatósági szakterületen dolgozó munkatársai minden évben kiemelt figyelmet fordítanak a betakarítási munkák ideje alatt a tűzmegelőzésre, nincs ez másként az idei évben sem. Ahogy arról korábban már hírt adtunk (ITT), a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztálya a NAK Tolna Megyei Igazgatóságával együttműködve konzultációs lehetőséget biztosított a gazdálkodók részére, ahol elsősorban a tűzvédelmi követelményekről volt szó. Ezt a jogszabály szerint bejelentési kötelezettséggel bíró szemléken történő részvétel követte, majd a kirendeltség szakemberei szúrópróba szerű helyszíni ellenőrzéseket is végeznek, ahol elsősorban azt vizsgálják, hogy teljesülnek-e a jogszabályban előírtak.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban külön rész szól a munkagépek aratási munkálatokban való részvételéről. Ennek értelmében az ilyen járműveken kézi tűzoltó készüléket kell tartani, jól hozzáférhető helyen, amely általában elég is a kezdődő tüzek oltásához. Mindezek mellett a munkavégzés előtt meg kell győződni arról, hogy az adott jármű megfelel-e a követelményeknek, de fontos, hogy a gépkezelőnek a szünetekben és a feladat befejezése után is meg kell vizsgálnia a berendezés meghatározott részeit, hogy nem rakódott-e rá éghető anyag, és a tisztításról is gondoskodnia kell. A munka közbeni szünet idejére az aratógépet gabonatáblától, tarlótól, kazaltól kellően biztonságos távolságra kell leállítani. Rendszeresen visszatérő probléma, hogy eldobott cigarettacsikk okoz szabadtéri tüzet, ezért tilos a gabonatáblán járművek és munkagépek vezetőfülkéjében rágyújtani.

(A szabályokról bővebben a katasztrófavédelem honlapján, az alábbi linken olvasható összeállítás: http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/tuzmegelozes/Aratasi_tuzek_megelozese.pdf)

Gazdaságaratásbetakarítástűz