2024.03.28, Csütörtök
Megkezdődik a Paks-Dunakömlőd kerékpárút építése
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök - Szabó Péter, Paks polgármestere (b.) és Kiszli László, a Soltút Kft. ügyvezetője (j.) aláírják a Paks-Dunakömlőd kerékpárút kivitelezéséről szóló szerződést.

Megkezdődik a Paks-Dunakömlőd kerékpárút építése

telepaks.net

2019.01.17. 21:00

Aláírták a Paks-Dunakömlőd kerékpárút kivitelezéséről szóló szerződést, és megkezdődött a munkaterületet átadása is tegnap délelőtt (01.16.).

Hirdetés

A sajtónyilvános szerződéskötésen Szabó Péter, Paks polgármestere úgy tájékoztatott, hogy a megvalósítás 522 millió forintba kerül, amit pályázati forrásból, és a város költségvetéséből biztosítanak. Kiemelte, hogy a megépülő kerékpárút megkönnyíti majd a Paks és Dunakömlőd közötti biztonságos közlekedést, legyen szó munkába járásról, vagy a szabadidő eltöltéséről.

A kivitelezők a Soltút Útépítő, Fenntartó és Kereskedelmi Kft., valamint a Real-Rent Kft. (közös ajánlattevők), ők nyújtották be a legjobb ár-érték arányú ajánlatot. A kivitelezési szerződést aláíró Kiszli László, a Soltút Kft. ügyvezetője elmondta, hogy 2,5 kilométer hosszú (a kompkikötőtől a dunakömlődi halászcsárdáig), 2,40 méter széles hasznos útfelületű, kétirányú közlekedést biztosító kerékpárút és kapcsolódó létesítményei épülnek meg. Egyebek mellett komoly talajmunkálatokat kell végezniük, töltést építenek, szélesítenek, emellett térkőburkolatot raknak le, szegélyt építenek, a vasúti átjáróknál labirintkorlátos gyalogos vasúti átjáró készül, valamint a dunakömlődi halászcsárda után átjáró a 6-os úton való átkeléshez. A kerékpárutat a vasúti töltés Duna felőli árvízvédelmi területen építik meg.

Újságírói kérdésre elmondta, a két cég azért fogott össze, mert az építőipar terhelt, más feladataik is vannak, így együtt nagyobb biztonsággal tudják tartani az augusztus 30-i elkészülési határidőt. A kivitelezéshez szükséges gépi és humánerővel mindkét cég rendelkezik, emelte ki.

A szerződéskötésen az is elhangzott, hogy az építőanyagok beszállítása miatt nagymértékű forgalomnövekedés nem várható, a 6-os sz. főúton a beszállítási útvonalak környékén lesz szükség előjelző táblák kihelyezésére, amelyek segítik az útra és az útról való kanyarodást, illetve az átjáró építése során várható 1-1,5 hónapot felölelően időszakos forgalomkorlátozás a 6-os úton.

Szabó Péter polgármester kiemelte, hogy a kerékpárúthálózat fejlesztése továbbra is az önkormányzat kiemelt célja, rendelkeznek kerékpárforgalmi hálózati tervvel a városra vonatkozóan. Példaként említette, hogy még idén megvalósul a Gesztenyés út, Kishegyi és Kurcsatov utak közötti szakaszának felújítása, ebben szerepel kerékpárút is, amit folytatnának majd a Gesztenyés úton és a Pollack M. utcán végig, majd a Rákóczi utcán keresztül csatlakozna be a Dózsa György úton lévő kerékpárútba.

GazdaságTolna megyekerékpárútPaksDunakömlődSoltút Kft.Real-Rent Kft.