2024.04.25, Csütörtök

Városfejlesztési elképzelésekről tartottak tájékoztató fórumot Pakson

telepaks.net

2018.11.07. 16:00

A Duna-part felülvizsgálatával, új városközpont kialakításával, a gesztenyesorral és inert hulladéklerakó tervezésével kapcsolatosan tartott lakossági fórumot az önkormányzat, az építési szabályozási terv módosítását készítve elő ezzel.

Hirdetés

Augusztusban, egy korábbi fórumon már bemutatták a telepítési tanulmánytervet, melyhez kapcsolódóan lehetősége nyílt a lakosságnak, civil szervezeteknek és egyházaknak véleményt, észrevételt tenni. A mostani lakossági fórum – ahol Szabó Árpád, a tervek elkészítésével megbízott építésziroda képviselője összefoglalta az elképzeléseket – a tervezési folyamat újabb állomását jelentette.

Mint ahogy korábban beszámoltunk róla, a terv legfontosabb eleme a Táncsics park és környezete, ahol elkészülhet a gyógyászati központ harmadik üteme, továbbá új városházát és egyéb közigazgatási egységeket (többek között a rendőrség és a katasztrófavédelem számára) helyeznének el, főteret alakítanának ki. Az egykori konzervgyár területén mintegy kulturális magként áll a Paksi Képtár épülete, ide kulturális központot terveztek, sétánnyal. Helyet kaphatna ezen a területen az atomerőmű képzési központja, az Atomenergetikai Múzeum, egy új kollégium, a Vak Bottyán gimnázium tornaterme, az I. István szakképző iskola, vagy akár apartmanszállók is. A Duna-part érintett szakaszát fel lehetne tölteni, a terv szerint szabadidős és közterületeket alakítanának ki, és ide költözhetne az atomerőmű Tájékoztató és Látogató Központja. A hatos főút fölé gyalogoshidat terveztek, mely a Duna-partra vezetne.

A lakossági fórumon a módosítási javaslat új elemeként említette az építész a gesztenyesor, valamint Duna-parthoz közeli vasúti megálló átalakítását, rendbetételét: az épületnek vendéglátóipari funkciót szánnak.

Ahogy a rendezvényen elhangzott, egy új inert hulladéklerakó kialakítása Paks határában elsősorban az erőművi beruházások miatt szükséges.
Több lakossági kérdés hangzott el a fórumon. A Duna-parti nyárfák virágzáskor sokaknak kellemetlenséget okoznak, az egyik kérdés arra irányult, hogy a rendezéssel, átalakítással ez a probléma megszűnik-e. A főépítész azt mondta, hogy a rehabilitáció részeként a nyárfák helyet más fajtákat ültetnek majd. Kérdés érkezett arra vonatkozóan is, hogy a Duna-parton kialakítható-e futópálya – ez az adott terület méretéből és szabadidős jellegéből adódóan vélhetően megvalósul – érkezett a válasz. Tolmácsolták az atomerőmű munkavállalóinak ötletét is, mely szerint hajó járhatna a paksi kikötő és az atomerőmű között, szállítva a dolgozókat. Horváth András szerint sok kiváló gondolat születik az átalakítások kapcsán, de ezek megvalósíthatóságára is gondolni kell. Bagdy László tanácsnok is felszólalt a fórumon, többek között az egykori konzervgyár területére korábban elképzelt médiaközpont kialakításáról érdeklődött. A főépítész elmondta: a szabályozási tervben csak intézményi funkciókat neveztek meg, a terv a kereteket szabja meg, amelybe ez is beleférhet.

Horváth András elmondta: a fórumot követően elkészül a helyi építési szabályozási terv módosításának egyeztetési anyaga, amelyet államigazgatási eljárásra bocsátanak. Végül az állami főépítész megadja záró véleményét, mellyel a képviselő-testület elé terjeszthető a téma. A főépítész hozzátette: várhatóan három hónapig tart, míg a folyamat a végső egyeztetésig eljut és megszületik az önkormányzati döntés a Helyi Építési Szabályzat és a Településszerkezeti Terv módosításáról.

GazdaságPaksvárosfejlesztés