2024.04.20, Szombat
Jobb a bajt megelőzni
tolna.katasztrofavedelem.hu

Jobb a bajt megelőzni

tolna.katasztrofavedelem.hu

2018.06.14. 15:30

Az egyik legnagyobb mezőgazdasági munka minden évben az aratás, melynek megkezdése előtt a gazdáknak ellenőrizniük kell gépeik műszaki állapotát, felkészítettségét, a kötelező tartozékok meglétét. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Megyei Szervezete (NAK) a gazdák tájékoztatása érdekében gyakorlati bemutatóra hívta a Paks környékén gazdálkodókat, melyen a Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltség is részt vett.

Hirdetés

Aratás idején sokszor rendkívüli körülmények között, nagy melegben dolgoznak emberek és gépek egyaránt, és ilyenkor a tűzveszély is jóval nagyobb. Ebben az időszakban gyakran hallani kigyulladt mezőgazdasági gépekről szóló híreket, és ha nem sikerül időben megfékezni, a tűz sokszor a még lábon álló termésre, vagy a már learatott területre is továbbterjedhet. A tűzesetek csökkentése érdekében az Agrárkamarával együttműködve a katasztrófavédelmi kirendeltségek is széleskörű tájékoztatási tevékenységet végeznek a gazdák körében minden évben. Ennek, valamint a gazdák körültekintésének köszönhetően az aratási munkálatokkal összefüggésbe hozható tűzesetek száma évről évre csökken.

A mezőgazdasági munkálatokban a szabályozások értelmében olyan gépekkel lehet részt venni, melyek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítást megelőzően az üzemeltető elvégezte. Erről az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) rendelkezik. A betakarítási munkálatokban részt vevő gépek tűzvédelmi szempontból történő felkészítésének lépéseit Peti Zsolt tű. őrnagy, a Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályának kiemelt főelőadója ismertette a rendezvényen résztvevőkkel. Az őrnagy szólt a gépeken elhelyezendő tűzoltó készülékekről, a motorikus, villamos és erőátviteli rendszerek vizsgálatáról.

Peti Zsolt elmondta, hogy a kezdődő tüzek megfékezésére legalább egy hat kilogrammos tűzoltó készüléknek kell rendelkezésre állnia a gépeken. A motorblokk ellenőrzése során vizsgálni kell az üzemanyag ellátó rendszer tömítettségét, épségét, a csövek, vezetékek rögzítettségét, a hűtő-, légszűrő és kipufogó rendszer, valamint a kipufogó vezetékben kötelező szikrafogó állapotát. A villamos rendszer esetében gondoskodni kell az akkumulátor és a saruk rögzítettségéről, meg kell győződni a vezetékek szigeteléséről, és nagyon fontos a biztosítékok ellenőrzése is. Az erőátviteli berendezések vizsgálatakor az ékszíjakra, a csapágyazásokra, valamint a hidraulikus rendszerekre külön figyelmet kell fordítani. (Az OTSZ aratásra vonatkozó fejezete IDE kattintva található.)

NAK és a katasztrófavédelem ezen a héten több helyszínen tart hasonló rendezvényt.

GazdaságTolna megyeNAKmezőgazdaságaratás