2024.04.26, Péntek

Paksi bővítés - Süli János: nyolc és fél ezer emberre lesz szükség a kivitelezés csúcsidőszakában

MTI

2018.03.24. 18:36

Mintegy 8500 szakemberre lesz szükség Paks II. építéséhez a kivitelezés csúcsidőszakában, ezért kiemelt feladat a gyors kapcsolatfelvétel és együttműködés kialakítása a cégekkel - mondta a paksi atomerőmű két új blokkjának megvalósításáért felelős tárca nélküli miniszter Kaposváron pénteken.

Hirdetés

Süli János a Kaposvári Vállalkozók Klubjának üzleti estjét megelőző sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a projekthez tulajdonképpen a teljes építőipari vertikumra szükség van.

Ilyen mértékű építkezés még nem volt Magyarországon - mondta a miniszter, arra utalva, hogy a főépületek, azaz a reaktorépületek építéséhez 6 millió köbméter föld kitermelésével egy 17 méter mély gödröt ásnak, a két új blokkba pedig egyenként egymillió köbméter betont "dolgoznak be".

A miniszter utalt arra, hogy február végén megtörtént a munkaterület átadása a mintegy 80 felvonulási létesítmény építéséhez, jelenleg a tervek ellenőrzése, leadása folyik, amelyeket az Országos Atomenergia Hivatal bírál el nemzetközi szakértők bevonásával.

Legkorábban 2019 végén, 2020 elején lesz meg az engedély a reaktorépületek kivitelezésének megkezdéséhez - közölte.

Gelencsér Attila, Kaporvár és térsége fideszes, az áprilisi választásokon újrainduló országgyűlési képviselője arról szólt, hogy az üzleti est jó alkalom arra, hogy a gazdaság helyi szereplői tájékozódjanak, tárgyaljanak a Paks II.-höz kapcsolódó beszállítói lehetőségekről.

A politikus szólt arról is, hogy a helyi gazdaság az ország gazdaságával együtt jól fejlődik, de ez nem folytatódhat köz- és politikai biztonság nélkül, ezért fontos, hogy az a biztonságot garantáló jelenlegi magyar kormány folytathassa munkáját április 8-i választok után is.

Brüsszel napirendjére tűzte a méltányos betelepítést, napirenden van tehát, hogy 10 ezernyi migráns érkezik Kaposvárra, és ez nem egyszerűen politikai, hanem gazdaságpolitikai kérdés, tekintettel arra, hogy annak árát a gazdaság szereplőinek kell kifizetnie - mondta Gelencsér Attila.

GazdaságPaksbővítés