2024.04.24, Szerda

A tavalyinál öt százalékkal kevesebb őszi búzát takarítottak be eddig Tolna megyében, a repcetermés pedig tíz százalékkal maradt el a 2016-os átlagtól.

Hirdetés

A termelők az aszályos időjárással magyarázzák a terméseredményeket.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legutóbbi adatai szerint az őszi búza a 40 420 hektáros termőterület 69 százalékán végzett betakarítás után hektáronként 6,27 tonnás termést hozott, szemben a 2016-os 6,58 tonnás átlaggal. A 11 568 hektáron termesztett repce hozama 3,4 tonna volt hektáronként, ami tíz százalékkal maradt az elmúlt évi, 3,95 tonnás átlagterméstől.

A valamivel több mint 11 ezer hektáron vetett őszi árpából a tavalyihoz hasonló mennyiség, 6,4 tonna termett hektáronként, a tritikálé 2577 hektáros területén közel egytizedével kevesebb, hektáronként 4,6 tonna volt a termés, míg a 428 hektárnyi rozs az előző évinél jobb átlagot, 4,3 tonnát termett.

Az MTI által megkérdezett termelők szerint az aszály, a repce esetében pedig a hosszan tartó januári fagyos időjárás miatt is csökkent a termés Tolna megyében, ahol 2013 és 2016 között a megyék között a legmagasabb volt a búza termésátlaga.

Az őszi búzát 1000 hektáron termesztő Teveli Mezőgazdasági Zrt. tíz százalékkal kevesebbet, hektáronként 7,2 tonnát takarított be, amelynek kétharmada takarmány- és egyharmada étkezési minőségű - mondta Guth István, a zrt. cégvezetője. A kalászos növénynek nem tett jót, hogy május 6-tól 40 napig nem volt csapadék, ugyanakkor a meleg miatt kényszerérés kezdődött, ami miatt alacsonyabb a búza sikér- és fehérjetartalma. A társaság repceültetvényén nagyobb volt a visszaesés, a tavalyi 4,8 tonna után most 3,2 tonnát takarítottak be hektáronként, amit az aszályos időben zajlott virágzás magyarázhat.

A megyei átlagnál jobb adottságú termőföldeken, 2800 hektáron gazdálkodó, tolnai Aranykalász Mezőgazdasági Szövetkezet 570 hektáros őszibúza-területén 7,5 tonnás átlaggal arattak, míg a 460 hektárnyi repceültetvényen a 2016-os 4,8 tonna helyett 3,8 tonnás termést takarítottak be - mondta Fenyvesi Mihály, a szövetkezet növénytermesztési vezetője. A hibrid- és fajtabúzát termesztő Naki Mezőgazdasági Zrt. 6,9 tonnás termése 2-3 tonnával maradt el a múlt évi átlagtól, Soltész Gyula vezérigazgató közlése szerint az elmúlt év kedvezőtlen csapadékviszonyai miatt. A nagykónyi Koppánymenti Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke, Korpádi Lajos arról tájékoztatott, hogy közel 500 hektáron a várakozások szerinti átlagosan öt tonna malmi búzát arattak le. Az átlagnál gyengébb termőhelyi adottságú paksi térségben a Dunaszentgyörgyi Mezőgazdasági Szövetkezet 6,5, a 30 kistermelőt tömörítő Györkönyi Gazdák Mezőgazdasági Szövetkezete 5,6 tonna őszi búzát takarított be.

A gazdálkodók arról számoltak be, hogy takarmánybúzát tonnánként 38-42 ezer forint között lehet értékesíteni, az étkezési búzáért 50 ezer forint körüli árra számítanak. Guth István szerint az olajos növény ára a tavalyi alatt van - jelenleg 105 ezer forintot kínálnak tonnájáért -, de nem is nagyon keresik a vásárlók.

 

Forrás: mti

GazdaságTolna megyemezőgazdaságnövénytermesztésbúzarepcenemzeti agrárgazdasági kamara2017betakarítás