2024.06.13, Csütörtök

Jelentősen emelkedtek az ingatlanárak Tolna megyében

mti

2017.02.17. 10:55

Az utóbbi egy évben Szekszárdon és Pakson 10-20 százalékkal nőttek a lakóingatlanok árai a forgalmazók adatai szerint. Ezekben a városokban jelenleg 130 ezer és 280 ezer forint közötti négyzetméteráron kelnek el a használt lakások.

Az MTI által megkérdezett ingatlanközvetítők arról számoltak be, hogy jellemzően befektetési céllal, elsősorban a társasházi, lakótelepi lakásokat keresik a vásárlók, a családi házak iránt jóval kisebb az érdeklődés.

Puskás Sándor, az Otthon Centrum szekszárdi irodavezetője elmondta, a tolnai megyeszékhelyen másfél-két éve jelent meg a befektetői célú vásárlás; a 34 ezer lakosú városban főleg az egyedi fűtésű, első-második emeleti téglalakásokra van igény, de keresettek a panellakások is. Ezek az ingatlanok reális áron 3-4 hónap alatt elkelnek - jegyezte meg.

Tapasztalata szerint az elmúlt egy évben Szekszárdon - állapottól, helyszíntől függően - egy év alatt tíz százalékkal lettek drágábbak az ilyen típusú lakások. Egy első emeleti, háromszobás lakás körülbelül 200 ezer forintos négyzetméterenkénti áron adható el. Elmondása szerint a tavasszal és nyáron további áremelkedésre lehet számítani, utána azonban megtorpanás jöhet.

Sárközi László, az Ingatlan Corso közvetítő munkatársa ennél magasabb, 20-30 százalékos áremelkedést tapasztalt a szekszárdi lakáspiacon. A kis lakások aránytalanul drágák, hatmillió forint alatt nem lehet Szekszárdon garzont venni - mondta.

A népszerűbb városrészekben - a Kölcsey, Wosinsky lakótelepen, a Béri Balogh Ádám utcában - akár egy hónapon belül el lehet adni a lakásokat. Azt is elmondta, mivel Szekszárdon kevés, évente egy-két 4-8 lakásos társasház épül, "száguld" az albérletpiac, a megvásárolt lakások közül sokat bérleményként hasznosítanak.

Lengyel Zoltán, a Legator ingatlanközvetítő cég tulajdonosa arról számolt be, hogy 10-20 százalékos áremelkedés volt az elmúlt egy évben, a két-három szobás lakásokat 160-170 ezer forintos négyzetméteráron egy-két hónapon belül lehet értékesíteni.

Pakson, ahol 2007 óta folyamatos a lakások árának emelkedése, az atomerőmű kapacitás-fenntartó beruházásával kapcsolatos bejelentések után érezhetően nő a kereslet, ez januárban is így volt - mondta Kurucz Zoltán ingatlanközvetítő az MTI-nek.

Hozzátette: a Duna-parti városban egy év alatt 15 százalékkal nőttek a lakásárak. A paksi átlag magasabb a szekszárdi árszintnél; legutóbb egy felújított, első emeleti, kétszobás, 48 négyzetméteres lakás 281 ezer forintos négyzetméteráron kelt el, egy negyedik emeleti, 57 négyzetméteres lakást 13,9 millió forintért értékesítettek. A közeli Dunaújvárosban ugyanakkor még mindig hatmillió forintért lehet megvásárolni egy átlagos, kétszobás panellakást - jegyezte meg.

A családi házak piaca nem ennyire élénk, de az ingatlanvásárlók körében továbbra is keresett település Dunakömlőd és Dunaszentgyörgy. Pakson az utóbbi években több építési cég vásárolt telkeket, azokon eddig azonban még nem épültek új lakások - mondta.

Tolna megye második legnépesebb városában, a 19 ezer lakosú Dombóváron az ingatlanközvetítők pangó lakáspiacról és a megyeszékhelyhez képest 20-30 százalékkal alacsonyabb árakról adtak számot.

A KSH adatai szerint Tolna megyében 2008-ban 395, 2014-ben 109, 2015-ben 78 lakásépítési engedélyt adtak ki. 2015-ben a 94 - átlagosan 112 négyzetméter alapterületű - megépült lakásból 27-et építettek vállalkozások.

GazdaságTolna megyeingatlanárakárnövekedés