2024.04.19, Péntek

A paksi atomerőmű ötödik generátorának forgórészét is felújította a GE

mti

2017.02.01. 15:31

A GE Power Services sikeresen korszerűsítette a paksi atomerőmű ötödik generátorának forgórészét is. A projekt egy szolgáltatási megállapodás része, amelynek célja, hogy meghosszabbítsa a MVM Paksi Atomerőmű Zrt. generátorainak élettartamát és javítsa megbízhatóságukat.

Hirdetés

A tájékoztatás szerint a 2013-ban indult és 2021-ig tartó, 5,1 millió euró (mintegy 1,5 milliárd forint) értékű megállapodás értelmében a GE újítja fel az atomerőmű négy reaktor-blokkjához kapcsolódó nyolc, egyenként 250 megawatt (MW) teljesítményű, Ganz gyártmányú generátort, valamint egy tartalék generátort. A projekt ütemezése szerint a GE évente egyet újít fel az 1982 és 1987 között üzembe helyezett generátorok közül.

Az atomerőmű generátor-forgórészeinek sikeres felújítása hozzájárul a 2000 MW névleges teljesítményű erőmű termelési biztonságának, illetve rendelkezésre állásának javításához - közölték.

A paksi erőműben négy, orosz gyártmányú VVER-440 típusú nyomott vizes reaktor üzemel. Az 1-es blokk üzemidejét már meghosszabbították 2032-ig, a 2-es blokkét 2034-ig, a 3-as blokkét pedig 2036-ig.

A berendezések felújítását a GE budapesti generátorszerviz műhelyében, magyar szakemberekkel és magyar alvállalkozók bevonásával végezte el. A generátor nagy fordulatszámon történő kiegyensúlyozása a vállalat lengyelországi, Wroclaw-ban működő üzemében történt.

A közlemény szerint a GE magyar erőműszerviz csapata már sok magyarországi erőműben, egyebek mellett a Dunamenti, Mátrai, AES Tisza II., GTER Litér, GTER Sajószöged, DKCE Debrecen, pécsi és oroszlányi erőművekben végzett felújításokat. A vállalat ezen kívül finn, osztrák és török erőművek felújítási projektjeiben is részt vett.

A budapesti erőműszerviz üzletág a hagyományos, szén és gáztüzelésű erőművek szerviz és karbantartási tevékenysége mellett a csehországi, temelini atomerőműben is dolgozik.

GazdaságPaksatomerőműatomenergiafelújításGeneral Electric