2024.06.15, Szombat

Egyre csak ázunk, a belvízzel gond lehet

2016.02.16. 12:03

Már ezen a héten megduplázódhat a belvízzel borított területek nagysága, amennyiben a mostanihoz hasonló intenzitással esik az eső - mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Márpedig az Országos Meteorológiai Szolgálat egész hétre esőt ígér.

Jelenlegi körülbelül 25 ezer hektárt öntött el a belvíz, ennek fele szántó, a másik fele gyep, rét és legelő. Az elöntött szántóterület mintegy 50 százaléka őszi kalászos, a másik fele, kb. 5-6000 hektár, még nincs bevetve - közölte Vancsura József. A gazdálkodók az őszi vetésekről is szivattyúzzák a vizet, valamint a napok óta tartó eső miatt a vízelvezető árkok ásása is folyamatos.

 A GOSZ elnöke elmondta, ha 7-10 napig úgy esik az eső, mint a mai napon, és a belvízzel elöntött terület eléri a 100 ezer hektárt, akkor már jelentős mezőgazdasági károk lehetnek. Egyelőre kármentés folyik, és a gazdák megtesznek mindent azért, hogy az esetleges veszteségek minél kisebbek legyenek.

A legnagyobb belvizes területek most is a belvíz által leginkább veszélyeztetett megyékben, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád és Békés megyében vannak, de az országban mindenhol előfordulhat belvíz, mert a talaj általában telített vízzel a sok csapadék miatt.

A belvízelvezető csatornából mobilszivattyúval emelik át most is a vizet a Zagyva árterébe Zagyvarékas határában. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) területén 14,55 ezer hektárra nőtt a belvizes területek nagysága.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján az látszik, hogy egész héten esős, borult időre kell számítanunk.  Keddre virradó éjjel ugyan átmenetileg csökken a csapadékhajlam, de napközben  ismét egy csapadékzóna halad majd át az országon, a délnyugati határvidéken nagyobb mennyiségű csapadékot okozva. Több-kevesebb napsütést csak a hétvégén várhatunk.

Galéria

Aktuálisbelvízcsapadékmezőgazdaság