2024.06.22, Szombat

Aláírták az első magyar-izraeli borászati együttműködési szerződést Csopakon

2016.06.24. 12:06

Az első magyar-izraeli borászati együttműködés eredményeként 5 éven belül 10 százalékkal emelkedhet a magyar borok fogyasztása Izraelben - jelentette ki Nagy Andor, Magyarország izraeli nagykövete csütörtökön, Csopakon a keretmegállapodás aláírása alkalmából tartott ünnepségen.

 A magyar-izraeli megállapodás keretében megélénkülhet az országok közti gazdasági kapcsolat, közös megjelenéseket terveznek a borászati kiállításokon valamint szakmai tapasztalatcserék lesznek.
Nagy Andor úgy fogalmazott, hogy a megállapodás eredményeként, mely a Németország és Izrael között már létező együttműködés mintájára jött létre, Magyarország felkerülhet Európa bortérképére. Bár ez utóbbi kijelentésével nem értünk egyet, mert Magyarország már igenis ott van Európa bortérképén, ezt már több kiváló borászatunk is bizonyította.


A tervek szerint jövőre magyar delegáció utazik Izraelbe, hogy a klímaváltozás következtében szükségessé váló intézkedéseket tanulmányozzák. Továbbá a tervek között szerepel az is, hogy Magyarország 50 ösztöndíjas helyet ajánl fel Izraelnek, ebből 5 borászati képzést jelent majd, melynek keretében angol nyelven lehet borászatot tanulni és szakmai gyakorlaton részt venni Magyarországon.    

Izraelben évente 65 millió üveg bort állítanak elő, mintegy 6 ezer hektárnyi területen. Az egy főre jutó borfogyasztás pedig 5 liter évente. A borászatok mérete többségében kicsi vagy közepes, a piac 75 százalékát három nagy vállalkozás uralja. Az export borok többsége az Egyesült Államokba megy - ismertette a nagykövet.

Magyarországon 2,5 -3 millió hektoliter bort állítanak elő, 72 ezer hektárnyi szőlészetben. Az egy főre jutó borfogyasztás évi 26 liter - fejtette ki Nagy Andor. A csopaki Petrányi Pincészet és az izraeli Bravdo Borászat közti keretmegállapodást annak a pénteken záruló bortúrának csopaki állmásán írták alá, melynek során egy 20 fős izraeli borászati delegáció Tokajon, Villányban valamint a tolnai és a balatoni borvidéken is járt. 

mti

Galéria

Aktuálisborászat