2024.04.24, Szerda
Augusztus vége után is lehet online módon nyelvvizsgázni
pixabay - illusztráció

Augusztus vége után is lehet online módon nyelvvizsgázni

ITM

2020.08.24. 13:38

A járványügyi veszélyhelyzet idején bevezetett lehetőség népszerűnek bizonyult, májustól augusztus közepéig mintegy hétezer online nyelvvizsgát tettek, közel ötezret sikeresen. A napokban megjelent kormányrendelet értelmében az erre alkalmas és megfelelően felkészült vizsgaközpontok újabb határidő meghatározása nélkül, a továbbiakban is szervezhetnek online nyelvvizsgát.

Hirdetés

Május elején három vizsgaközpont kis létszámokon élesben próbálta ki az újfajta vizsgáztatási módot, ami iránt a kezdetektől komoly érdeklődés mutatkozott. A járványügyi veszélyhelyzet idejére egészségvédelmi okokból megnyitott lehetőséget a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti rendelkezések augusztus végéig hosszabbították meg. Az újabb döntés már határidő rögzítése nélkül teremti meg az online vizsgáztatás jogszabályi feltételeit a továbbiakra is.

 Az online nyelvvizsgáztatás során alapvető elvárás a vizsgázó azonosításának megfelelő biztosítása, a vizsgázó és a vizsgaközpont közötti informatikai kapcsolat folyamatos fennállása. A vizsgaközpontoknak a vizsga megszervezésének módjával egyértelműen ki kell zárniuk annak lehetőségét, hogy a vizsgázó más személytől származó, meg nem engedett segítséget vegyen igénybe.

 A módosításnak köszönhetően a vizsgázók nem akkreditált vizsgahelyszínen, hanem elektronikus úton bárhol (például akár az otthonukban is) letehetik a számítógépes nyelvvizsgát. A kényelmes és korszerű megoldás ősztől nem csupán veszélyhelyzeti intézkedésként alkalmazható, beépül a szolgáltatás nyújtására felkészült vizsgaközpontok általános gyakorlatába.

Aktuálisonline nyelvvizsga