2024.06.21, Péntek
Megkezdődött a „Tisztítsuk meg az Országot!” Projekt végrehajtásának előkészítése
pixabay - illusztráció

Megkezdődött a „Tisztítsuk meg az Országot!” Projekt végrehajtásának előkészítése

ITM

2020.07.31. 21:00

A „Tisztítsuk meg az Országot! Projekt keretében először az illegális hulladéklerakással leginkább érintett területeket tisztítják meg - hangzott el a projekt első ülésén, csütörtökön. Az online videókonferencián a közreműködő szervezetek vezetői, a pilot projektek képviselői, illetve meghívott szakemberek vitatták meg az illegális hulladék felszámolásának végrehajtási tervét.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter köszöntőjében elmondta, hogy az ezévi feladat a pilot projektek lefolytatása és azok alapján az idei ütemtervek végrehajtása.

A miniszter emlékeztetett, hogy a projekt célja az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, a közterületen fellelhető illegálisan lerakott, elhagyott hulladék több ütemben történő felszámolásának elősegítése, valamint keletkezésének megelőzése.

Boros Anita, a projektet irányító építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár elmondta, hogy az első szakaszban az erdőkben, a nemzeti parkokban, a folyók mentén, a vasúti és közúti létesítmények mentén, valamint az önkormányzati közterületen fellelhető, jogellenesen elhelyezett hulladékot számolják fel ütemezett, előre meghatározott elvek alapján. Ebben a MÁV Zrt., A Magyar Közút Nzrt, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, az erdészeti társaságok és nemzeti park igazgatóságok vállalnak majd meghatározó szerepet, hiszen a saját területükön ők lesznek a feladat gazdái. - Emellett lehetőséget fogunk biztosítani a települési önkormányzatok és a civil szervezetek számára, hogy egy pályázati rendszer keretében csatlakozzanak a projekthez - emelte ki Boros Anita.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy mindenki  segítségére számítanak, akik tenni kívánnak azért, hogy egy tisztább országban élhessenek. Mint mondta, a HulladékRadar applikáción keresztül bárki könnyedén bejelentheti, ha illegálisan lerakott hulladékot lát, a bejelentések helyszíneit beazonosítják, ezután a közreműködő szervezetek, gondoskodnak majd a hulladék felszámolásáról.

A kormány két hete döntött arról, hogy a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltakkal összhangban megkezdi az illegális hulladék felszámolását. Az ITM ebben korábban nem látott állami, önkormányzati és civil szervezeti összefogásra számít.

AktuálisTisztítsuk meg az Országot!illegális hulladék