2024.03.29, Péntek
Ütemterv szerint halad a KKÁT bővítése
MVM Paksi Atomerőmű Zrt. - Facebook ( Fotó: Czakó Balázs )

Ütemterv szerint halad a KKÁT bővítése

telepaks.net

2020.06.23. 17:00

Újabb négy kamrát építenek a paksi atomerőműben keletkező kiégett kazetták átmeneti tárolására. A beruházásról, amelyre 2019 végén kötöttek szerződést, a Radioaktív Hulladékkezelő Kft. (RHK Kft.) számolt be weboldalán.

Hirdetés

Az összefoglaló szerint az új egységeknél már új, hatékonyabb tárolást lehetővé tévő technológiát alkalmaznak. A Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) az atomerőmű igényeihez igazodva, folyamatosan bővíthető. Az eredeti tervek szerint 33 kamrában 14 850 tárolócső sorakozott volna, de a terveket átírta a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbítása, illetve egyéb, az erőműben már elvégzett vagy esetleges jövőbeni fejlesztések. Az aktuális számítások szerint 17 716 férőhelyre lesz szükség az atomerőmű 50 éves üzemideje alatt. A kapacitásnövelés tervezése során szempont volt az, hogy a megemelkedett darabszám elférjen az eredetileg tervezett 33 kamrában.

Az RHK Kft. 2012-ben több opciót megvizsgálva döntött a tárolómodulok kapacitásnöveléséről. Az új kamrák térfogata megegyezik a meglévőkével, a tárolócsövek viszont közelebb kerülnek egymáshoz, ezért különösen oda kell figyelni a kazetták hőtermelésére. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a minimum 26 éve pihentetett kazetták, amelyeknek már kisebb a hőtermelésük, fokozatosan átkerülnek az újabb kamrákba. A KKÁT-ba újonnan szállított fűtőelemek pedig az első kamrákba kerülnek majd. Az RHK Kft. honlapján megjelent összefoglaló kiemeli, hogy a program megvalósítása során több milliárd forintos megtakarítás mellett a biztonsági feltételek adottak maradnak.

A most épülő, növelt kapacitású tárolómodul (25–28. kamrák) gépésztechnológiai rendszerei több szempontból is eltérnek a korábbiaktól. Jelentősnek mondható változtatáson esett át a tárolócső árnyékoló záródugó tervezett kialakítása is. A technológiai elemek gyártása során több új, korábban ezen a területen még nem alkalmazott tevékenységre sor kerül. Ezek végrehajtása különös technológiai fegyelmet és gyártói kompetenciát követel – olvasható az rhk.hu oldalon.

A négy kamra kivitelezése a szerződéses ütemterv szerint halad, a projekt várhatóan elkészül a 2024. május végi határidőre. Ebben az évben nagymintakísérleteket végeztek, benyújtották a gyártásiengedély-kérelmeket az Országos Atomenergia Hivatalnak, a helyszínen pedig elkészül az alaplemez-szigetelés és az alaplemez vasbeton szerkezete, illetve elkezdődnek a felmenő vasbeton szerkezet 2,4 méter szint alatti részeinek betonozási munkái is.

Az RHK Kft. arról is hírt adott, hogy folyik a harmadik föld alatti kamra technológiai kiépítése a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban (NRHT). – A sikeres közbeszerzési eljárás, a 2019. június 11-én megkötött vállalkozási szerződés tárgya az NRHT telephely felszín alatti térségében még 2015–2016-ban kihajtott I-K3 kamrában, kompakt hulladékcsomagok tárolására alkalmas vasbeton medence, kiszolgáló megközelítő utak és a betárolást kiszolgáló technológiai rendszerek bővítése – írja a társaság.

AktuálisMVM Paksi Atomerőmű Zrt.KKÁT bővítésTolna megye