2024.03.29, Péntek
Felszámolták a régi laktanyai iparvágányt
tolna.hu

Felszámolták a régi laktanyai iparvágányt

tolna.hu

2020.04.17. 20:00

Megszüntették az egykori szovjet katonai üzemanyagbázist a tolna-mözsi vasútállomással összekötő mellékvágányt – erősítette meg az információt a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Hirdetés

A vágány vonala keresztezi a volt laktanya körüli kerékpárutat, illetve a fácánkerti elágazótól Tolnára vezető bekötőutat, így a sínek közelmúltbeli felszedését sokan tapasztalhatták.

A vasúttársaságtól egyebek mellett afelől érdeklődtünk, hogy mióta volt kihasználatlan ez a vonal, nem merült-e fel, hogy a későbbiekben a közelben levő vállalkozásoknak esetleg igénye lenne vasúti szállításra, illetve hogy mi lesz a sorsa az immár sínek nélküli vasúti területnek.

A MÁV Zrt. válaszából kiderült, hogy az említett mellékvágány szakaszon a kilencvenes évek eleje, azaz közel harminc éve nincs vasúti szállítás, a vágányok állapota pedig az évtizedek során elavult. Az elmúlt időszakban nem merült fel új helyi vasúti szállítási igény, a régi laktanyai, az egykori Tesco mögötti terület mostani tulajdonosa, egy mezőgazdasági gépeket forgalmazó cég is úgy nyilatkozott, hogy vasúti szállítást a jövőben sem tervez. Így sem az egykori iparvágányokra, sem a vasútállomást az iparvágánnyal összekötő mellékvágányra nincs már többé szükség. Ezért azokat megszüntették, a síneket felszedték.

A vasúttársaság azt is közölte: megvizsgálják, hogy van-e akadálya a MÁV tulajdonában lévő területek értékesítésének. Majd csak mindezek lebonyolítása után születhet döntés az értékesítésről, az átadás módjáról.

Aktuálistolna-mözsi vasútállomásmellékvágánylaktanyai iparvágányfelszámolásMÁV Start Zrt