2024.04.19, Péntek
Tolna megye felkészült a télre
tolna.katasztrofavedelem.hu

Tolna megye felkészült a télre

tolna.katasztrofavedelem.hu

2019.12.06. 08:00

Dr. Balázs Gábor tűzoltó ezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a téli felkészülés helyzetéről, dr. Lehőcz Regina, a Tolna Megyei Kormányhivatal főigazgatója a polgármesterek és közbiztonsági referensek felkészítéséről beszélt a tegnap délelőtti sajtótájékoztatón a Babits Mihály Kulturális Központ Palánk termében.

Hirdetés

Az ezredes hangsúlyozta, hogy fontos különbséget tenni téli időjárás és rendkívüli helyzet között, mely a lakosság normál életvitelét, az államigazgatás, a nemzetgazdaság és a létfontosságú rendszerek működését jelentősen befolyásolhatja. A reagáló képesség biztosítása érdekében fel kell készülni az erők és eszközök gyors átcsoportosítására, a készenléti szolgálatok megerősítésére, az operatív irányítás feltételeinek biztosítására, valamint a létfontosságú rendszerek zavara vagy kiesése esetén az átmenetileg biztosítható ellátásra. Mindezekhez a védelmi igazgatás összes szereplőjének összehangolt együttműködésére van szükség. 

A Megyei Védelmi Bizottság soros ülésén a kárfelszámolásban érintett szervezetek beszámoltak a téli felkészülési feladataik végrehajtási helyzetéről, melyekből kiderült, hogy szükség esetén mind a személyi állomány, mind a technikai eszközök rendelkezésre állnak. Az igazgató szavaiból kiderült, hogy az esetlegesen úton rekedtek befogadására szükség esetén megyénkben 371, úgynevezett melegedő helyiség áll rendelkezésre, melyeket az illetékes hatóságok az elmúlt hónapok során leellenőriztek. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a hivatásos és önkormányzati tűzoltó-parancsokságok, valamint önkéntes tűzoltó egyesületek részéről kétszázkilencen azonnal, a területi, járási, települési mentőszervezetek részéről négyszázan néhány órán belül rendelkezésre állnak. Munkájukat 265 jármű segíti. Dr. Balázs Gábor Elmondta, hogy kapcsolatban állunk a védőnői szolgálattal, tisztában vagyunk a rendszeres és állandó ellátásra szorulókkal. A közlekedéssel kapcsolatban szólt azoknak a kritikus helyszíneknek az azonosításáról, melyekről az elmúlt évek tapasztalatai alapján tudjuk, hogy a legnagyobb problémát szokták jelenteni.

Az igazgató kiemelte, hogy a védelmi igazgatás szereplői ugyan felkészültek a rendkívüli helyzetek kezelésére, a megelőzhető káresetek elkerüléséhez azonban elengedhetetlen a lakosság folyamatos tájékoztatása is. Az ezredes felhívta Tolna megy lakosságának a figyelmét, hogy mindig a téli útviszonyoknak megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak, az autóban álljanak rendelkezésre az önmentés végrehajtására alkalmas eszközök. Kérte, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon a várható útviszonyokról, melyhez számos lehetőség áll rendelkezésre, többek között a katasztrófavédelem VÉSZ elnevezésű, okostelefonokra kifejlesztett ingyenesen letölthető alkalmazása. 

A délelőtt folyamán zajlott a Babits Mihály Kulturális Központban a települések vezetőinek megtartott komplex védelmi igazgatási felkészítés, melyet kormányhatározat ír elő.

Dr. Lehőcz Regina, a Tolna Megyei Kormányhivatal főigazgatója hangsúlyozta a települési vezetők felelősségét különleges helyzetekben, melyhez a mai napon rengeteg hasznos információ birtokába juthatnak. Reményét fejezte ki, hogy az itt szerzett ismereteket nem kell majd alkalmaznia senkinek.

A képzés célja az volt, hogy a résztvevők a honvédelmi és katasztrófavédelmi típusú különleges jogrendi időszaki feladataikat részletesen megismerjék. A védelmi és katonai igazgatás általános és speciális területeit, a Befogadó Nemzeti Támogatás felépítését, a katasztrófavédelemi igazgatás rendszerét, a közbiztonsági, valamint migrációs válsághelyzettel kapcsolatos kihívásokat és a válsághelyzetek kezelésének lehetséges alternatíváit mutatták be a képzés előadói. Az átadott ismeretek hozzájárulnak a védelmi reagáló-képesség fejlesztéséhez, hiszen a településvezetők megismerik azokat az eljárásokat, melyekkel egy-egy kialakult veszélyhelyzet hatékonyan kezelhető. 

A felkészítésen dr. Balázs Gábor a katasztrófavédelmi igazgatás rendszeréről és feladatiról tartott előadást. 

Galéria

AktuálisTolna megyetéli felkészülés