2024.04.20, Szombat
Tolna megyében javuló tendenciát mutat a középmagas épületek és társasházak tűzbiztonsága
tolna.katasztrofavedelem.hu

Tolna megyében javuló tendenciát mutat a középmagas épületek és társasházak tűzbiztonsága

tolna.katasztrofavedelem.hu

2019.11.06. 08:00

Az előző évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem idén is megrendezi a „Társasházak napja” elnevezésű rendezvénysorozatot, melynek nyitó napján dr. Balázs Gábor tű. ezredes megyei igazgató sajtótájékoztatón beszélt a rendezvény céljáról a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen.

Hirdetés

A katasztrófavédelem szakemberei egész évben ellenőrzik, hogy a társasházak lakói betartják-e a tűzvédelmi előírásokat. Az igazgató kiemelte, hogy az ellenőrzéseknek nem a bírságolás, hanem a lakók biztonságának szavatolása a célja. Kosztolányi Péter tű. őrnagy, a megyei hatósági osztály vezetője ezt megerősítendő hozzátette, hogy az elmúlt évek során egyetlen esetben szabtak ki bírságot, méghozzá menekülési útvonal eltorlaszolása miatt egy társasház lakójával szemben. Az esetek többségében a felhívás eszközével élnek a hatóság szakemberei, méghozzá a lakóközösség felé. A felhívásban foglaltak teljesülését a hatóság minden esetben vissza is ellenőrzi. Tolna megyében egyébként javuló tendenciát mutat a középmagas épületek és társasházak tűzbiztonsága, összességében elmondható, hogy a lakók betartják a vonatkozó szabályokat.

Kiefaber Gábor tű. alezredes, a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője hozzátette, hogy a legtöbb problémát a tűzoltási felvonulási területek szabadon hagyása jelenti, a lakók sokszor olyan helyre parkolnak, ahova nem lenne szabad. Aki ugyanis tiltott helyen hagyja autóját, egy esetleges beavatkozás idején gátolhatja a tűzoltóautók megtelepítését, ezzel pedig életeket és anyagi javakat veszélyeztet.

Tolna megyében egyébként három városban, Szekszárdon, Dombóváron és Pakson találhatóak középmagas épületek, szám szerint huszonhét, ennek is a nagy része a megyeszékhelyen.

Mindhárom Tolna megyei katasztrófavédelmi kirendeltségen, Szekszárdon, Dombóváron és Pakson november 5. és 7. között, 10:00 órától 16:00 óráig várják a katasztrófavédelem szakemberei azokat, aki a társasházak tűzvédelmével kapcsolatban szeretnék feltenni kérdéseiket.

AktuálisTolna megyetársasháztűzbiztonság