2024.05.28, Kedd
Templomokat, kápolnákat újított fel a pécsi katolikus egyházmegye
pecsiegyhazmegye.hu

Templomokat, kápolnákat újított fel a pécsi katolikus egyházmegye

MTI

2019.10.19. 20:00

Négy településen templomokat, kápolnákat újított fel a pécsi katolikus egyházmegye egy kulturális és vallási turizmust elősegítő projekt keretében.

A 2017-ben másfél milliárd forintos európai uniós támogatással indult program részeként Bátán, Bátaszéken, Szekszárdon és Mohácson kezdődtek el a munkák.

Az egyházmegye tájékoztatása szerint a bátai Szent Vér Kegytemplomban felújították a homlokzatot és a templombelső egy részét, újravakolták a sérült részeket, nyílászárókat cseréltek, hőszigetelték a padlástéri zárófödémet, átépítették a belső oltárt. A templom mellett szabadtéri oltárt építettek, és az egykori apátsági templom falait, dimenzióit bemutató falrekonstrukció készült.

A Duna-parti településen megújult a plébániaépület is, a többi között 14 fős szálláshely és akadálymentesített szociális blokk épült.

Bátaszéken kívül-belül felújították a Szent Orbán-kápolnát, a helyszín vonzerejét az a közelben álló molyhos tölgy adja, amelyet  2016-ban az év európai fájának választottak.

Szekszárdon az Urunk mennybemenetele templomon a homlokzatot, a toronysisakot, a nyílászárókat újították fel, átcsiszolták a kőfelületeket, kereteket. A leromlott állapotú freskók restaurálása az év végén kezdődhet el. A tolnai megyeszékhelyen a Remete kápolna teljes felújítása is megtörtént; itt átépítették a külső oltár nézőterét, átfestették az oltárépítményt, és később restaurálják a freskókat.

Mohácson a Fogadalmi Emléktemplom építészeti felújítása jelenleg is zajlik, ez magában foglalja a lapos tetők szigetelésének cseréjét, új csapadékvíz-elvezető rendszer építését, a homlokzati kőburkolat javítását, a homlokzati nyílászárók cseréjét. A kivitelezés 2019 júliusában kezdődött és 2020 augusztusában zárulhat - közölte az egyházmegye.

Aktuálispécsi katolikus egyházmegyetemplom kápolnafelújítás