2024.04.23, Kedd
Dombóvár képviseli Tolna megyét az országos műszaki mentő versenyen
tolna.katasztrofavedelem.hu

Dombóvár képviseli Tolna megyét az országos műszaki mentő versenyen

tolna.katasztrofavedelem.hu

2019.08.07. 08:00

Második alkalommal rendezte meg a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a műszaki mentő versenyt a dunaföldvári autóbontó telephelyén. A versenyen a megye három hivatásos és egy létesítményi tűzoltóságának hatfős csapatai mérték össze tudásukat, a végső cél a jövő héten megrendezésre kerülő országos döntőbe való jutás volt.

Hirdetés

A rendezvényt dr. Balázs Gábor tű. ezredes megyei igazgató nyitotta meg, aki szerint ezeknek a versenyeknek egyik célja a szakmai fejlődés. Az igazgató a munkavédelmi és szakmai szabályok betartására hívta fel a figyelmet. A verseny szabályait és lebonyolításának menetét, valamint a pontozás szempontjait Bán Attila tű. ezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő ismertette a csapatokkal, melyet követően kezdetét vette a megmérettetés.

A versenyfeladat egy szimulált közlekedési baleset felszámolása, a sérült biztonságos kiemelése és ellátása volt. A műszaki mentés során a csapatoknak a jármű áramtalanítását és stabilizálását követően a sérült kiemelése volt a feladatuk, melyhez hidraulikus feszítő-vágó használatával oszlopvágást, az autó tetejének és legalább két ajtajának levágását, valamint kormányoszlop húzatást is végre kellett hajtaniuk. A műveletek végrehajtásának sorrendjét, a stabilizálás módját a műszaki mentés vezetője határozta meg, ennek megfelelően a négy csapattól négyféle megoldást láthattak a versenybírák, akik a csapattagok közötti kommunikációt és a szakszerű rádióforgalmazást, valamint a sérült szakszerű ellátását is pontozták.

A műszaki mentő versenyt tavalyhoz hasonlóan idén is a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság nyerte, így ők képviselik megyénket az országos döntőben, melyre az Atomerőmű Tűzoltóság is meghívást kapott.

Külön köszönet illeti a Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület közreműködését, akik lelkiismeretes munkájukkal segítették a verseny megrendezését és lebonyolítását.

Galéria

AktuálisDombóvár Tolna megyeországos műszaki mentő verseny