2024.03.28, Csütörtök
A középmagas lakóépületeket ellenőrzi a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

A középmagas lakóépületeket ellenőrzi a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

tolna.katasztrofavedelem.hu

2019.07.05. 13:23

A Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályának szakemberei a középmagas épületek tűzvédelmi ellenőrzését végzik július hónapban.

Hirdetés

A társasházak döntő többségére elmondható, hogy átlag "életkoruk" 20-30 év felett van. Így van ez a megyeszékhelyen található középmagas lakóépületekkel is. Többek között ezért is fontos legalább két évente a hatósági helyszíni ellenőrzések végrehajtása ezekben az épületekben. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége júliusban célul tűzte ki valamennyi középmagas lakóépület tűzvédelmi ellenőrzését.

A magas átlagéletkorból következik például az épület állagának romlása, a földszinti helyiségek esetleges rendeltetésváltása (tároló, lakás üzlethelyiséggé, irodává alakítása), vagy a tetőn tárgyak, berendezések elhelyezése (átjátszók, transzparensek), de ide tartozik a tároló helyiségek, szemétledobók nem rendeltetésszerű használata, és végül, de nem utolsó sorban a lakók eltérő szokásai, legyen az tárolási szokás vagy életvitelből eredő. Ezek a tényezők bizony jelentős hatással lehetnek a tűzvédelmi helyzetre.

A tűzvédelmi hatóság egyrészt vizsgálja a létesítéskori követelmények megtartását, valamint a jelenleg hatályos jogszabályok teljesülését. A létesítési követelményeket egy 2004-ig hatályos szabvány határozta meg, ami tűzbiztonsági koncepciójában alapvetően a biztonság javára történt változások és az elnevezések tekintetében módosult.

A helyszíni ellenőrzések során az ellenőrök a tűzvédelmi használati szabályok teljesülését vizsgálják. Kiemelt figyelmet fordítanak a menekülésre számításba vett útvonalak és nyílászárók akadálymentességére, valamint a tűzoltói beavatkozás feltételeinek teljesülésére. A tűzoltási felvonulási terület biztosításának vizsgálatában a közterület felügyelők is a katasztrófavédelem segítségére vannak. A vizsgálati szempontok között szerepel – a teljesség igénye nélkül - a száraz felszálló vezetékek ellenőrzése, az erősáramú elektromos berendezések időszakos tűzvédelmi felülvizsgálata, a közművek elzárási lehetőségei, a tűzvédelmi használati szabályok kidolgozása, valamint a menekülést segítő és figyelmeztető jelzések meglétének ellenőrzése.

Középmagas épületnek az számít, amely legfelső építményszintjének szintmagassága 13,65 méter feletti. A Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén huszonnégy ilyen épület található, mindegyik a megyeszékhelyen.

Galéria

Aktuálislakóépület ellenőrzésSzekszárdi Katasztrófavédelmi KirendeltségTolna megye