2024.04.18, Csütörtök
Jövőre új kamra nyílhat a bátaapáti Nemzeti Radioaktív-hulladéktárolóban
telepaks.net - illusztráció

Jövőre új kamra nyílhat a bátaapáti Nemzeti Radioaktív-hulladéktárolóban

MTI

2019.05.24. 16:19

Jövőre megnyílhat a Nemzeti Radioaktív-hulladéktároló második kamrája, ahol új technológiával, kisebb költséggel helyezik el a paksi atomerőmű kis és közepes aktivitású hulladékait - mondta a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója pénteken Bátaapátiban.

Hirdetés

Kereki Ferenc a környékbeli önkormányzatokat tömörítő Társadalmi Ellenőrző és Tájékoztató Társulás információs napján tartott sajtótájékoztatón hozzátette: a tároló harmadik kamrájának bányászati munkálatai befejeződtek, a következő lépésben a technológiát 700 millió forintos beruházással építik ki.

Ismertetése szerint a földalatti létesítménybe eddig 6536 hordónyi hulladékot szállítottak az atomerőműből, amelyekből 4833 hordót a tároló egyes kamrájában már el is helyeztek.

Elmondta: a második kamrában már új módszerrel, egy a mainál költséghatékonyabb és helytakarékosabb technológia segítségével helyezik el a hulladékot.

Mint mondta, miközben az egyes kamrában a rendelkezésre álló térfogat 18 százalékát foglalta el a hulladék, a kettes kamrában a tér 51 százalékát használják ki.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője az információs nap keretében rendezett konferencián hangsúlyozta: az elmúlt 21 évben minden közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a tárolót és az atomenergiát Magyarország lakossága támogatja. A társuláshoz tartozó nyolc község ma virágzó település, amelyek a fejlődést a bátaapáti létesítménynek köszönhetik - mondta.

AktuálisBátaapátiTolna megyeNemzeti Radioaktív-hulladéktárolóradioaktív hulladék