2024.02.29, Csütörtök
Felújítják az iregszemcsei református templomot
Iregszemcsei-Felsőnyéki-Nagyszokolyi Református Egyházközség - Facebook

Felújítják az iregszemcsei református templomot

MTI

2019.04.27. 19:00

Felújítják az iregszemcsei református templom tetőszerkezetét, a dél-dunántúli régió egyik legnagyobb befogadóképességű egyházi épületének tornyát vörösrézzel fedik le.

Hirdetés

Az eredeti állapotnak megfelelően újítják fel a tornyot, egyben kicserélik a tetőszerkezet elkorhadt deszkáit - mondta Harsányi Béla, az iregszemcsei gyülekezet lelkésze az MTI-nek. A hajó tetejét terra cseréppel burkolják, és korszerűsítik a villámvédelmi rendszert is. A felújítás után megszűnik a templom beázása - tette hozzá.

A szeptemberben befejeződő munkát az Emberi Erőforrások Minisztériuma 30 millió forinttal támogatja.

Az 1863-ban épült, romantikus stílusjegyeket viselő templom bár nem műemlék, méretei ismertté tették; tornya 48 méter magas, és két karzatos belső terében 1350 ülőhely van.

Iregszemcsén a 17. század közepén alakult meg a református gyülekezet, az első anyakönyvi bejegyzés 1647-ből származik. Az 1700-as években épült első templom romjai ma is megtalálhatóak a jelenlegi épület mellett.

Az egyházfenntartók száma száz körül van a településen, a templomot azonban csak nyolc-tíz hívő látogatja vasárnaponként - mondta a lelkész. A templomban nincs fűtés, ezért csak húsvéttól adventig tartanak ott istentiszteleteket.

A kiváló akusztikájú épület egyik karzatán Angster orgona működik, a templom falai között rendszeresen rendeztek komolyzenei hangversenyeket.

AktuálisIregszemcseTolna megyereformátus templomvörösrézfelújítás