2024.04.19, Péntek
Bővült a gépjárműpark Dombóváron
tolna.katasztrofavedelem.hu

Bővült a gépjárműpark Dombóváron

tolna.katasztrofavedelem.hu

2019.03.12. 16:00

Egy új vízszállítóval gazdagodott a Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság. A gépkocsi ünnepélyes átadására a mai napon került sor Dombóváron.

Hirdetés

Az ünnepélyes átadáson elsőként Neiczer Tamás tű. főhadnagy, a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese ismertette a HEROS Aquarex S10 vízszállító műszaki paramétereit.A főhadnagy elmondta, hogy a vízszállító gépjármű alkalmas a gépjárműfecskendők vízutánpótlásának biztosítására, szükség esetén önálló beavatkozó járműként is bevethető, akár erdőtüzek oltásakor is. A gépjármű 10 ezer literes beépített víztartállyal rendelkezik, a Rosenbauer N25 típusú szivattyú 2500 liter vizet képes átszivattyúzni egy perc alatt, és menet közbeni oltásra is képes. A háromtengelyes vízszállító gépjárművet Renault járműalvázra építették, közúton és terepen is jól használható. A járművet automatizált tengelykapcsolóval szerelt sebességváltóval látták el. A dízelüzemű hajtómotor megfelel az EURO VI. előírásoknak.

Az ünnepségen a vízszállítót munkába állása előtt, Dr. Hegedűs János katolikus plébános is megszentelte, aki reményét fejezte ki, hogy minél kevesebbszer kelljen használni az autót, de ha szükséges, akkor mindig tudjon segíteni a bajba jutottakon. Szűcs Eszter, evangélikus lelkész megáldotta a gépjárműveket és az azokon szolgálatot teljesítő állományt.

Dr. Balázs Gábor tű. ezredes ünnepi beszédében elmondta, hogy a katasztrófavédelem negyedik éve dolgozik azon, hogy megújítsa, megfiatalítsa, egyben egységesebbé tegye járműparkját. Ebben több európai uniós finanszírozású projekt is segít, amelyeknek köszönhetően új kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egységek, nagy szállítókapacitású vízszállító gépjárművek, valamint erdőtűz oltására szolgáló eszközök kerültek a katasztrófavédelem eszközrendszerébe. A hazai tűzoltógépjármű-park fejlesztésének folytatásaként, uniós pályázati lehetőségek kihasználásával, az „Erdőtüzek oltására alkalmas gépjárművek és vízszállító gépjárművek rendszerbe állítása” című KEHOP1.6.0-15-2016-00020 azonosítószámú projekt révén nagy szállítókapacitású vízszállító gépjárművek beszerzése történt meg.

Az igazgató kiemelte, hogy a dombóvári tűzoltók mindig magas színvonalú szakmai munkát végeztek, meggyőződése szerint jó helyre került a 2018-ban átadott 12 darab vízszállítóból ez az egy. Az új vízszállító 3 megyében összesen 38 település közbiztonságát javította.

Végezetül mindenki megtekinthette a minden igényt kielégítő felszereltségű, modern, új, mintegy százmilliós értékű gépjárművet. 

Galéria

AktuálisTolna megyeDombóvárgépjárműpark