2024.07.23, Kedd
Idén is lesz Dr. Balogh Imre Emlékpályázat
katasztrofavedelem.hu - illusztráció

Idén is lesz Dr. Balogh Imre Emlékpályázat

tolna.katasztrofavedelem.hu

2019.02.06. 12:04

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2019-ben is meghirdeti a Dr. Balogh Imre Emlékpályázatot, amelyre ezúttal is tudományos igényű szakmai munkával lehet nevezni. Az elmúlt évben magasra került a mérce, tavaly a zsűri két munkát is díjazott.

A Dr. Balogh Imre Emlékpályázatot tizenkilencedik alkalommal hirdeti meg a katasztrófavédelem. Névadója, Balogh Imre, az egykori Nehézipari Minisztérium néhai főosztályvezetője elkötelezett pártolója volt a tűzvédelmi szakterületnek. A róla elnevezett díj megalapítását özvegye kezdeményezte, a 2000-ben létrejött megállapodás értelmében a pályázat keretei között kapja meg a felajánlott díjat és az ahhoz tartozó aranygyűrűt az arra leginkább érdemes szakember.
 
A pályázat célja a tűzvédelmi szakterület aktuális és fontos témáinak feldolgozása azzal az igénnyel, hogy a feldolgozott témák segítsék a terület fejlődését. Pályázni tehát a tűzmegelőzés, tűzoltás, műszaki mentés témájához kapcsolódó dolgozattal lehet. Elvárás, hogy a dolgozat jelenítse meg azt, hogy a legújabb technikai, műszaki vagy informatikai vívmányok miként alkalmazhatóak a katasztrófavédelem mindennapjaiban, de mindemellett a pályaművek foglalkozhatnak a tűzoltószakmához kapcsolódó egyéb aktuális kérdésekkel is. A pályázatra a katasztrófavédelemnél dolgozó hivatásos tűzoltókon, illetve civil szakembereken kívül jelenleg tanulmányaikat folytató leendő tűzoltók is nevezhetnek.
 
A művek elbírálásánál három szempont különösen nagy súllyal esik latba: a szakmai tartalom, az újszerűség és az alkalmazhatóság kiemelt fontosságú az értékelésnél. Az eddigi díjazott munkák között van olyan, amelyik a drónok alkalmazhatóságával foglalkozott, egy másik pályázat a hibrid meghajtású járművek sajátosságait vette sorba a tűzoltói beavatkozások tükrében, tavaly pedig a magasból mentő járművekkel kapcsolatos fejlesztési lehetőségekről szóló tanulmányt és a mobil labor bevetésének lehetőségeiről szóló elemzést díjazta a szakmai zsűri.
 
Az idei pályaműveket 2019. május 7-ig kell elektronikusan és kinyomtatva is eljuttatni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságra. A díjat június 7-én adják át a legjobb pályamunka készítőjének.

AktuálisDr. Balogh Imre EmlékpályázatBM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság