2024.07.14, Vasárnap
Szerdától bővült a leghíresebb gyilkosságokat dokumentáló Murder kiállítás
Murder - A gyilkos tárlat - Facebook

Szerdától bővült a leghíresebb gyilkosságokat dokumentáló Murder kiállítás

MTI

2019.01.16. 19:00

Szerdától bővült a Murder - A gyilkos tárlat című, az elmúlt évszázadok leghíresebb gyilkosságait dokumentáló kiállítás: egy hónapon keresztül bemutatják azt is, mi történt a bűnözőkkel az elfogásuk után - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) az MTI-vel.

A közleményben azt írták, a tárlaton megtekinthetők a sátoraljaújhelyi börtönmúzeum kiállítási eszközei, folyamatosan vetítik a BvOP ismeretterjesztő filmjét és tematikus előadásokat tartanak a hazai büntetés-végrehajtásról, valamint az életfogytiglanra ítéltek mindennapjairól.

Magyarországon jelenleg 57 jogerősen és 3 nem jogerősen életfogytiglanra ítélt fogvatartott van, ők az úgynevezett "hosszúidejű speciális rezsim" (HSR) körletben vannak elhelyezve, egy- vagy kétszemélyes zárkában. Általában zárkában végezhető munkát csinálnak - például kartondossziékat készítenek, dobozokat hajtogatnak, zacskókat ragasztanak -, napjaikat szigorú felügyelet és rend mellett töltik - ismertették.

A közlemény szerint a kiállítás 21 helyiségben, mintegy ezer négyzetméteren, speciális effektekkel és a modern technológiákkal mutatja be az elmúlt évszázadok leghíresebb gyilkosait és történeteiket, például Báthory Erzsébetet, Vlad Tepest, Hasfelmetsző Jacket és Al Caponét. A tárlat megvilágítja az esetek történelmi és társadalmi hátterét, valamint megemlékezik az áldozatokról is - tették hozzá.     

Az utazó kiállítás Budapesten február 15-ig tekinthető meg, a VI. kerületi Király utcában (Central Passage).
 

AktuáliskiállításBvOPMurder - A gyilkos tárlatbűnözők