2024.03.28, Csütörtök
Afrikai sertéspestissel kapcsolatos járványügyi képzés vadászok számára
Twitter - illusztráció

Afrikai sertéspestissel kapcsolatos járványügyi képzés vadászok számára

TMKH Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály

2019.01.15. 15:00

Az afrikai sertéspestis vírusának múlt év áprilisában, Heves megyében történt első kimutatása óta Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében is megállapításra került a betegség a vaddisznó állományokban.

Hirdetés

A járvány terjedésének következtében a fenti megyék egyre nagyobb részét kellett a fertőzött terület alá sorolni, és sajnos várható ennek a területnek a további növekedése, más megyék érintettsége is.

Az afrikai sertéspestis járvány elleni védekezés elsődleges és legfontosabb elemeit az országos főállatorvos által kiadott határozatok és utasítások tartalmazzák. Ezeknek megfelelően az afrikai sertéspestis vírusával fertőzött területen egyéni vadászatot csak járványügyi képzést elvégzett, sikeres vizsgát tett és erről tanúsítvánnyal rendelkező vadász folytathat. A fertőzött terület növekedése, az ott közvetlenül érintett és az ország mentes területéről a fertőzött területre vendégvadászként érkezők nagy száma miatt nagyon magas és folyamatos az igény a vadászok részéről a képzés elvégzésére.
Az Országos Járványügyi Központ az általa kidolgozott „ e-learning Járványügyi Vadászképzés” 2019. január 14-től elérhető a Nébih távoktatási oldalán. Az online járványügyi képzés, vizsga és ezután letölthető tanúsítvány segítséget nyújt a vadászok számára a megnövekedett igény gyors és folyamatos kielégítéséhez, illetve a képzéssel megbízott helyi állategészségügyi hatóságok munkájának könnyítéséhez, tehermentesítéséhez. Az online felületen elérhető információk, utasítások, előírások folyamatosan frissítésre kerülnek, így a képzést már elvégzett vadászok is bármikor hozzájuthatnak a legfrissebb rendelkezésekhez nemzetközi tapasztalatokhoz a járványhelyzet aktuális állásáról, az őket érintő legfontosabb kérdésekről kaphatnak folyamatos tájékoztatást.

A "Kapcsolódó anyagok"-ban megtalálható útmutató részletes segítséget ad az online képzésen való részvételhez, a tananyaghoz, rendelkezésekhez való hozzáféréshez szükséges regisztrációhoz, információt nyújt a tananyag elsajátításához, a vizsga letételéhez és a tanúsítvány kinyomtatásához szükséges gyakorlati tudnivalókról.

Aktuálisvadászafrikai sertéspestisjárványügyi képzés