2023.05.28, Vasárnap
A francia nagykövet tett látogatást a paksi atomerőműben
Süli János - Facebook: Pascale Andréani francia nagykövetet tájékoztatja Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter

A francia nagykövet tett látogatást a paksi atomerőműben

telepaks.net

2019.01.13. 16:00

Pascale Andréani francia nagykövet tett látogatást a Paksi Atomerőműben Süli János miniszter meghívására – erről számol be a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter közösségi oldalán.

Hirdetés

Süli János a nagykövetet arról is tájékoztatta, hogy a magyar energia-felhasználási tendencia éppúgy, mint világszinten, a folyamatos növekedés irányába mutat. A legújabb szakértői számítások szerint a világ energiafogyasztása 1,5−3-szorosára nőhet 2050-ig, és akár 2−5-szörösére is az évszázad végére. Ezen belül az elektromos energia felhasználási aránya a kétszeresére növekszik majd. Ezekben a számításokban már szerepel a reális, hosszú távú energiamegtakarítási programok hatása is. Átlagosan több mint 30 százaléknyi áram behozatalára szorul Magyarország a paksi atomerőművi blokkok kiváló teljesítménye ellenére is.

Pascale Andréani megtekintette a blokkokat és a gyakorló központot. Süli János a Paks II. projekt kapcsán hangsúlyozta: mivel sorra dőlnek meg a hazai áramfelhasználási és behozatali rekordok, és Magyarországon a biztonságos energiaellátás nemzetstratégiai kérdés, a megújuló energiaforrások felhasználása mellett kiemelten fontos az igen tiszta, és környezetkímélő energiát biztosító VVER–1200-as 3+ generációs blokkok felépítése és működtetése. Mivel a biztonságot tartják a legfontosabbnak, olyan blokkokat választottak, amelyek aktív és passzív biztonsági rendszerének egyedi kombinációja számottevően csökkenti az emberi tényező hatását; a biztonsági rendszerek képesek kiküszöbölni a legsúlyosabb, tervezési alapon túli, feltételezett balesetek hatásait, és megakadályozzák, hogy a sugárzó anyag kikerüljön a környezetbe. Fontos az is, hogy a projekt megfelel az összes, a fukusimai baleset után támasztott korszerű biztonsági követelménynek, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, illetve az európai atomerőműveket üzemeltetők legszigorúbb követelményeinek is – tájékoztatta a miniszter a nagykövetet.

AktuálisTolna megyeMVM Paksi Atomerőmű Zrt.látogatásPascale Andréani