2024.06.15, Szombat

ÁEEK: megjelent az ösztöndíj az egészségügyi szakmát tanulóknak

MTI

2018.09.06. 05:00

Újra pályázhatnak havi 40 ezer forintos ösztöndíjra azok, akik egészségügyi szakképzést adó középfokú intézmények nappali tagozatán tanulnak és tanulmányi átlaguk legalább 3,01 - közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ.

A szerdán megjelent felhívásra a diákok szeptember 12. és november 15. jelentkezhetnek a https://apololeszek.aeek.hu/ honlapon keresztül.

A támogatás feltétele, hogy a fiataloknak a szakképesítés megszerzését követően legalább annyi ideig kell valamely hazai közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál a végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgozni, amennyi ideig az ösztöndíjat kapták.

Az ÁEEK jelezte, az ösztöndíjasok támogatására országos mentorhálózatot hoztak létre, amely segíti az egészségügyi intézmények és a tanulók közötti kölcsönös elköteleződést és a hivatástudat kialakulását, illetve megerősítését.

Európa-szerte egyre súlyosbodó problémaként jelentkezik az egészségügyi szakdolgozók hiánya, a magyar egészségügyi szakdolgozók, ápolók utánpótlását a jelentős szakdolgozói béremelés mellett ezzel az ösztöndíjjal is segítik - írták.

Hozzátették, a magyar szakközépiskolák létszámadatai azt mutatják, hogy a továbbtanulás során kevesen választják az egészségügyi szakképzést; az ösztöndíjprogram ezen a helyzeten kíván változtatni.

Az ÁEEK tavaly június 1-én indította el az ápolónak tanulók részére a pályaválasztást támogató ösztöndíjas programot.

Az előző két ösztöndíjas pályázati ciklusban 826 diák kötött ösztöndíjszerződést, részükre eddig összesen közel 300 millió forintnyi támogatást folyósítottak. A teljes program keretében várhatóan 3200 egészségügyi hivatást választó tanuló részesülhet ösztöndíjban.

A Széchenyi 2020 program keretében, több mint négymilliárd forintból megvalósuló európai uniós támogatással futó  projekt tervezett időtartama 55 hónap.

AktuálisösztöndíjegészségügyszakképesítésSzéchenyi 2020 programnappali tagozatÁEEK