2024.04.19, Péntek

Pekárik Géza a Paksi Atomerőmű Zrt. új vezérigazgatója

mti

2018.08.15. 16:39

A paksi atomerőmű 53 éves műszaki vezérigazgató-helyettesét nevezték ki augusztus 15-től az erőmű új vezérigazgatójának, miután Hamvas István korábbi cégvezető nyugdíjba vonult.

Hirdetés

Az új vezérigazgatót Bártfai-Máger Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter szerdán mutatta be munkavállalói fórumon, Pakson.

A paksi atomerőmű az MVM Csoport zászlóshajója és legjelentősebb vagyonelemeinek egyike, amelynek értékét a technológia és a megtermelt áram mellett az itt dolgozók tapasztalata és elkötelezettsége adja. "Az állami tulajdonú vállalatoktól minden időben elvárjuk, hogy tevékenységük során a jó gazda gondosságával bánjanak azokkal a javakkal, amelyek forintban sokszor nem mérhetők, de mindannyiunk számára fontosak" - fogalmazott, megköszönve Hamvas István eddigi munkáját.

A fórumon részt vett Süli János, az atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, aki többek között arról beszélt, hogy a paksi atomerőmű által elért eredmények ismeretében vitathatatlan, hogy hosszú távon szükség van atomerőműre. Ez a jogalapja az üzemidő-hosszabbításnak és ezért épül a Paks II. projekt keretében két új blokk - mondta.

 

Kóbor György, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy az MVM Csoport számára kiemelt jelentőségű Magyarország ellátásbiztonsága, ami nukleáris kapacitások nélkül nem biztosítható. "A paksi atomerőmű megbízható termelésén, és a bővülő megújuló portfóliónkon keresztül a társaságcsoport garantálni tudja a hazai villamosenergia-ellátás hosszú távú biztosítását" - tette hozzá.

 

Pekárik Géza a munkavállalói fórumon hangsúlyozta: az atomerőmű a biztonságot szem előtt tartó, hosszú távon eredményes és versenyképes gazdálkodás mellett megbízható, olcsó és környezettudatos villamosenergia-termelést tekinti legfontosabb feladatának. Úgy fogalmazott: "jövőképünk nem csupán az engedélyezett 20 éves üzemidő-hosszabbításra vonatkozik, hanem unokáink és az ő unokáik életére is, amihez szintén nélkülözhetetlen lesz az olcsó áram és a tiszta levegő".

 

Az atomerőmű erőgépész üzemmérnök, reaktortechnikai szakmérnök végzettségű, az új vezérigazgató 1987 óta dolgozik a paksi atomerőműben.
Az elmúlt három évtizedben széleskörű nukleáris tapasztalatra tett szert, a létesítmény valamennyi műszaki területén dolgozott, többféle beosztásban. 2005-től az atomerőmű műszaki igazgatója, 2017-től műszaki vezérigazgató-helyettese volt, munkájáért 2011-ben megkapta a Magyar Ezüst Érdemkeresztet.

A nyugdíjba vonuló korábbi vezérigazgató 66 éves, Hamvas István okleveles fizikus, több mint 40 éve dolgozik az atomerőműben, amelynek 2010-től volt a vezérigazgatója. Munkáját több más kitüntetés mellett Köztársasági Arany Érdemkereszttel ismerték el.

AktuálisPaksPaksi Atomerőmű Zrt.Pekárik Géza