2023.10.04, Szerda

Alacsony vízállás mellett is van elég hűtővíz a paksi atomerőműben

mti

2018.08.15. 06:33

A folyó az eddig mért legalacsonyabb vízállása esetén is percenként 800 köbméter feletti hozamú, ami bőven kielégíti az erőmű és a tervezett 5., és 6. blokk hűtővízigényét. A jelenlegi négy blokk hűtésére percenként 100 köbméter vízre van szükség.

Hirdetés

Az atomerőművet a létesítés előtti száz év legalacsonyabb Duna-vízállásához tervezték, "nem állhat elő olyan helyzet, amiben a biztonságos üzemeltetés veszélybe kerüljön" - fogalmazott Kovács Antal, az atomerőmű kommunikációs igazgatója kedden az MTI-nek.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság honlapján azt közölte, hogy kedden Paksnál, a Balti-tenger közepes vízszintjéhez viszonyítva, 85,38 méter volt a Duna vízállása.

Alacsony vízálláskor az atomerőműben egy három fokozatból álló intézkedési tervet hajtanak végre, jelenleg az első fokozatnál tartanak: gyakrabban ellenőrzik a szakemberek a vízszintet, a szűrőket, és azokat a berendezéseket, amelyekkel kiemelik a vizet a Dunából. A második fokozatban, amely 84,5 méteres szintnél lép életbe, állandó figyelemmel kísérik a hidegvízbeömlő csatornát.

A Duna felső szakaszán várható esőzések miatt a következő fokozatra nem lesz szükség - tette hozzá.
A Duna hőmérsékletét 25 Celsius fok felett folyamatosan figyelik; a folyó hőmérséklete 25 és 26 fok között van.
Az elmúlt időszak meleg nappalai nem okoztak problémát azon kívül, hogy a hőkörfolyamat hatásfoka romlott, emiatt az atomerőmű teljesítménye fokonként néhány tíz megawattal csökkent - jegyezte meg Kovács Antal.

AktuálisPaksPaksi Atomerőműhűtővíz